Mevcut betonarme bir binada doğrusal elastik yöntem ile hasar değerlendirmesi
Damage evaluating of an existing reinforced concrete building with linear elastic method
- Tez No: 243763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE DORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bina analizi, Doğrusal elastik çözümleme, Performans, Structural analysis, Linear elastic analysis, Performance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Zeminde tünel kazı çalışması sonucunda hasar almış mevcut bir bina bu tez çalışması kapsamında incelenmiştir. Yapıda hasara yol açabilecek üç ayrı faktör tespit edilmiştir. Bunlar; hatalı projelendirme, projeye aykırı uygulama ve tünel kazısı sonucunda bina zemin etkileşimidir. Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu mevcut binanın projesine göre uygulanmadığı saptanmıştır. Mevcut durum (MD) ve uygulama projesi (UP) için taşıyıcı sistem SAP 2000 programı kullanılarak, 2007 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY-2007) esaslarına uygun şekilde, doğrusal elastik yöntem ile incelenmiştir. Tez çalışması sonucunda MD ve UP için ayrı ayrı hesaplanan hasar oranları, zeminde tünel kazı çalışmasını inceleyen önceki bir çalışma ile karşılaştırılmıştır. Yapının göçme nedenin proje hatası veya mevcut yapı sistemi olmadığı, zemindeki tünel kazısının hasarların temel nedeni olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The existing building being damaged from the tunnel excavation was investigated in this study. Three separate factors that could cause damages. These are fault design; fault construction and tunnel excavation. All investigations demonstrated that the existing building has not built according to its project. The structural system in ?existing case (EC)? and in ?project case (PC)? is examined separately by Specifications for Structures to be Built in Seismic Zones-2007 using linear elastic methods. Structural analyses are performed via SAP 2000 package. The status of damage results of EC and PC has been compared with a previous study about tunnel excavation. It?s concluded that the main reason of collapsing is not the project failure or existing structure; the main reason is the tunnel excavation.