Çelik malzeme yüzeyine elektrolitik yolla kaplanan Zn-Ni-Co alaşımının mekanik ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
Mechanical and structural properties of electrodeposited Zn-Ni-Co ternary alloy coating on steel
- Tez No: 243823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOPARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Zn-Ni-Co alaşımlı kaplama, mekanik ve yapısal özellikler, yüzey morfolojisi, Zn-Ni, Zn-Co ve Ni-Co alaşımlı kaplama, Zn-Ni-Co alloy coating, mechanic and structural properties, surface morphology, Zn-Ni, Zn-Co ve Ni-Co alloys coating
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, çelik malzeme yüzeyine elektrolitik yöntemle kaplanan Zn-Ni-Co (çinko-nikel-kobalt) alaşımlı kaplamanın mekanik ve yapısal özelliklerinin araştırılmasıdır. Akım yoğunluğu, pH ve sıcaklık gibi banyo değişkenlerinin kaplamanın yüzey morfolojisi ve kimyasal kompozisyonu üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Farklı akım yoğunluğunda ve değişen kalınlıklarda çökertilen Zn-Ni-Co alaşımlı kaplamaların mekanik ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Zn-Ni-Co alaşımlı kaplamanın yüzey görüntüsünün ve mekanik özelliklerinin Zn-Ni ve Zn-Co alaşımlı kaplamaya göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, Ni-Co alaşımlı kaplamanın mekanik özellikler açısından diğer kaplamalara göre daha iyi bir performansa sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the mechanical and structural properties of electrodeposited Zn-Ni-Co (zinc-nickel-cobalt) ternary alloy coating on steel substrates. The influence of bath variables such as pH, current density and temperature on the surface morphology and chemical composition of coatings was determined. Microstructural and mechanical properties of Zn-Ni-Co ternary alloy coatings deposited at different current densities and various thickness were investigated. It was observed that the Zn-Ni-Co ternary alloy coatings exhibited more preferred surface appearence and mechanical properties as compared to Zn-Ni and Zn-Co alloy coatings electroplated at the same conditions. In addition, it was indicated that Ni-Co alloy coating showed greater mechanical performance than other alloy coatings.