Açık devre mekanik tesisatlarda korozyon oluşumu ve kontrolü
Formation and control of corrosion in open circuit mechanical installments
  1. Tez No: 243843
  2. Yazar: METİN MERMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, açık devre mekanik tesisatlar, kullanma suyu, suyun şartlandırılması, Corrosion, open loop mechanic installments, domestic water, water treatment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Korozyon, malzemelerin kullanıldıkları ortam tarafından kimyasal saldırıya maruz kalması sonucu bozulması olarak tanımlanabilir. Yavaş ilerleyen bu kimyasal reaksiyon, çoğu kez sistemin verimi gözle görülür bir şekilde düşmedikçe farkına varılamaz. Meydana gelen bu verim düşmesi ülkelerin gayri safi milli gelirlerinin yüzde 5'i düzeyindedir. Bu sebeple, sistemlerin devreye alınmalarıyla birlikte korozyondan korunmaya yönelik çalışmalar da başlatılmalıdır.Korozyonun varlığını hissettirdiği en önemli alanlardan biri mekanik tesisatlardır. Bilindiği gibi, mekanik tesisat denilince akla kullanım suları, sıhhi tesisatlar, ısıtma, klima sistemleri vb. gibi birçok alan gelmektedir. Bu çalışmada, açık devre mekanik tesisatlardaki korozyonun genel yapısı, suyun korozyonu, içme sularının genel özellikleri, içme sularında oluşan korozyon ve önlenmesi için alınması gereken önlemler, soğutma suları, soğutma kulelerinin genel yapıları ve oluşabilecek korozyon tipleri ve oluşan korozyonun kontrolü açıklanmaya çalışılmıştır.Uygulama olarak, İstanbul'da bulunan Capitol AVM'deki 4 numaralı açık soğutma kulesi incelenmiştir. 2005-2009 tarihleri arasında korozyon koruma programı kapsamında ölçümler yapılarak denetlenen sistemden oluşturulan veri tabanı kullanılarak sertlik, toplam demir, silika miktarlarına bağlı olarak uygulanan korozyon koruma programı irdelenmiştir.Korozif etkiyi en aza indirebilmek için, sistemin devreye alınmasını takiben koruma programına başlanması ve oluşabilecek dalgalanmaların sürekli izleme yöntemiyle denetim altına alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corrosion can be defined as the decomposition of materials that are exposed to chemical assault of their environment. This slowly developing reaction, cannot be determined unless the efficiency of the system decreased obviously. This reduction of efficiency is about 5 percent of the national incomes of the countries. Therefore, by taking the systems into processing, the studies conducted for protection against corrosion must be started. Mechanical installments are one of the important areas where corrosion can be seen. As known, mechanical installments include domestic water, sanitary installations, heating, air conditioning systems and other areas like these. In this study, the general structure of corrosion in open circuit mechanical installments, corrosion of water, general characteristics of domestic water, corrosion that appears in domestic water and the measures that must be taken to prevent it, cooling water, general structures of cooling towers and related corrosion types, and corrosion control are.studied.As an application, number 4 open cooling tower in İstanbul Capitol AVM was examined. The database formed making measurments during the conservation program in the context of corrosion between 2005-2009, was used and the conversation program applied with respect to toughness, total amount of iron metal, silica was studied. It was deduced that to minimize the corrosive effect, the conservation program should be started following the start-up of the system and the fluctuations should be kept under control with the method of continuous monitoring.