Diş hekimliğinde hidroksiapatit katkılı dolgu malzemelerinin bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Some physical properties investigation of dental composites reinforced with hydroxyapatite in dentistry
- Tez No: 243853
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL YÜCEL, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Dental kompozit, hidroksiapatit, polimerizasyon, hidrolitik bozunma, yüzey pürüzlülük, vickers sertlik, Dental composite, hydroxyapatite, polimerization, hydrolitic degradation, surface roughness, vickers hardness
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fiziksel ve estetik özelliklerinden dolayı kompozit reçineler diş hekimliğinde restoratif dolgu malzemesi olarak en çok tercih edilen malzemeler olması nedeniyle üzerinde pek çok araştırma yapılmaktadır. Ağız içinde kullanıldığı sıvı ile etkileşimleri ve buna bağlı yüzey ve fiziksel özellikleri önemlidir.Dental kompozit reçinelerin ağız içi sıvılarının penetre olmasıyla meydana gelen sıvı absorpsiyonu ve ardından yüzeyinden hem bağlananmış inorganik dolgu maddelerinin hem de artık monomerlerin çözünmesi nedeniyle restorasyon malzemesinin fiziksel özellikleri değişmektedir. Özellikle aşınma ile meydana gelen yüzey pürüzlülüğü ve sertlik derecesi etkilenmektedir. Bu nedenle dental kompozitlerin bu yönde pek çok çalışması yapılmaktadır.Bu çalışmada; hidroksiapatit katkılı olarak hazırlanan kompozitlerin su emilimi, yüzey pürüzlülük ve sertlik özellikleri olmak üzere dental kompozitlerin önemli fiziksel bazı özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla organik matriks içinde BisGMA (Bisfenol A gilisidil dimetakrilat) ve HEMA (Hidroksietil metakrilat) monomerleriyle inorganik dolgu olarak farklı oranlarda karıştırılmış hidroksiapatit (HA) ve HA içersine alümina ve zirkonya ilave edilerek kompozit malzemeler üretilmiştir. Elde edilen dental kompozitler LED ışınlama cihazıyla polimerize edilerek sertleştirilmiştir. Sertleştirilen numuneler 2 hafta süre ile önce sulu ortamda daha sonra da desorpsiyon için susuz ortamda 37 °C'de bekletilerek ağırlık değişimleri ölçülmüş ve buna göre absorpsiyon ve desorpsiyon değerleri hesaplanmıştır. Ardından yüzey pürüzlülük için OSP 100A yüzey profillendirme cihazında yüzey taramaları gerçekleştirilmiştir. Yüzey sertlik değerleri ise Vickers sertlik cihazıyla yapılmıştır. Su içindeki etkileşimleri görmek amacıyla numunelerin SEM (Scanning Electron Microscope) görüntüleri de alınmıştır.Deneysel çalışmada %65 inorganik faz içeren kompozit numunelerde genel olarak su emilim ve yüzey pürüzlülük değerlerinin diğer kompozitlere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir. %70 inorganik dolgu maddesi içeren kompozitlerde ise sertlik değerleri en yüksek bulunmuştur. Literatürdeki dental kompozitlerin su içindeki davranışları ile sertlik ve yüzey pürüzlülük değerleri ile ilgili olan çalışmalarla kıyaslandığında kendi içinde anlamlı sonuçlar verdiği görülmektedir. Ayrıca dental kompozitlerin su içinde bekletildikten sonra ve önceki alınan SEM fotoğraflarında su ile etkileşimin bazı örneklerde yoğun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Composite resins are commonly used in dentistry because of their physical and aesthetic properties so, there has been many investigations about them. Their bicompatibility with the liquid in mouth and physical properties related to this property are important.Physical properties of restoration materials are changing because of liquid absorbtion that occurs as a result of penetration of mouth liquids of dental composite resins; and decomposition of unbonded inorganic filler materials and remained monomers. Especially, surface roughness and hardness properties of composites were affected by wear. For this reason there are many studies of dental composites about theseIn this study, some important physical qualities of dental composites such as; water absorbtion, surface roughness and hardness of composites reinforced with hydroxyapatite were investigated. In organic matrix composite materials were created by using BisGMA and HEMA as monomers and as inorganic filler hydroxyapatite with different amount and also alumina, zirconia added in hydroxyapatite. These dental composites were polimerized by LED light curing system. Cured samples stayed firstly in aqueous place then in dry place in 37 °C for two weeks, then their changes in weight were measured and according to this result, their absorption and desorption values were calculated. In OSP 100A, their surface properties were investigated for surface roughness. Their surface hardness were studied by Vickers hardness machine. To see their interaction in water, images of samples were taken by using SEM (Scanning Electron Microscope).In experimental study it is determined that; in composite samples including %65 inorganic phase, generally water absorption and surface rougness properties are better than other composites. Composites including %70 inorganic filler material have the highest hardness. When we compared behaviours in water, hardness and surface roughness values of dental composites in literature with our experimetal study, it is seen that our results are meaningful and similiar to literature. Besides, SEM photographs of dental composites before and after staying in water, it is seen that same samples have much more interaction with water.