Hidroksietilmetakrilat ve hidroksiapatit bileşenlerine dayalı biyokompozitlerin geliştirilmesi
The development of the biocomposites based on hydroxyethylmethacrylate and hydroxyapatite components
- Tez No: 168423
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET MUSTAFAEV AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokompozitler, Biyouyumluluk, Polimer, Hidroksiapatit, Peptid, Diş Restorasyon Malzemeleri. ıx, Biocomposites, Biocompatibility, Polymer, Hydroxyapatite, Peptide, Dental Restorative Materials. x
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Diş restorasyon malzemesi olarak geliştirilen sentetik kompozitlerin mineral bileşeni olarak genelde hidroksiapatit (HA) kullanılırken, poli(2-hidroksietil metakrilat) (pHEMA) ise yaygın bir biçimde sentetik kompozitin ikinci bileşeni olarak kullanılmaktadır. pHEMA, birçok özelliğe sahip olduğu için biyomedikal literatürde büyük ilgi görmektedir. Yüksek derecede biyouyumludur ve kompliment sistemi aktive etmez; primer alkol fonksiyonel gruplarından dolayı yüksek hidrofilik özelliğe sahip olmaları, hidrojeller oluşturmalarını sağlar. Bu da hücrelerin, biyoaktif moleküllerin (enzim, vb.) ve farmakolojik bileşiklerin immobilizasyonuna izin verir. Bununla birlikte pHEMA'nın yapısındaki alkol grupları, hücrelerin yayılmasını ve adezyonunu önlediğinden önemli bir dezavantajdır. Bu da pHEMA'nın osteoblast ve adherent hücreler tarafından zayıf olarak tanınmasını sağlar. Tezin amacı; pHEMA'ya dayalı polimerik matrikslerin hazırlanması ve kalsiyum fosfat tuzları ile (Ca + ve hidroksiapatit) modifikasyonu sonucu diş hekimliğinde uygulanabilir biyomedikal malzemelerin (biyokompozitlerin) geliştirilmesi alanında araştırmalar yapmaktır. Sentezi enen lineer ve polimerik jel yapılı saf pHEMA ve pHEMA-HA karışımlarında polimer modifikasyonu yapılarak hidroksil grupları karboksil gruplarına çevrilmiş ve yapısında farklı -OH/-COOH oram olan kompozitler sentezlenmiştir. Poliakrilik asit (PAA), pHEMA'nın karboksil grupları içeren polimerik bir modeli gibi kullanılarak, Ca2+ iyonları ile kompleks oluşumunun mekanizması incelenmiş ve PAA-Ca3(PC>4)2 ikili sistemleri geliştirilmiştir. HA içeren polimerik biyokompozitlerin hazırlanması, modifikasyonu ve diş restorasyon malzemesi olarak kullanabilen biyouyumlu sistemlerin geliştirilmesi, bu tez çalışması ile bir başlangıç aşamasındadır. Gelecekte biyomateryallerdeki hücre adezyonunu ve kireçlenme prosesini düzenlemek için enzim ve peptid içeren biyohibrid polimer-HA kompozitlerinin hazırlanması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hydroxyapatite (HA) is the mineral component of the synthetic composites for dental restoration materials. The second polymeric based organic component of synthetic composites is poli(2-hydroxyethyl metacrylate) (pHEMA). Considerable interest has been paid to pHEMA in the biomedical literature. It is highly biocompatible and does not activate the component system; it has a high hydrophilicity due to the pending primary alcohol function that allows the preparation of hydrogels and the immobilization of cells, bioactive molecules (e.g. enzymes) or pharmacological compounds. However, pHEMA suffers from a major disadvantage: the alcohol groups prevent adhesion and spreading of the cells, making pHEMA poorly recognized by osteoblasts and adherent cells. The aim of this thesis is the preparation of polymeric matrix on the basis of pHEMA and the modification result with calcium phosphate salts (Ca2+ and hydroxyapatite) to do researches for the development field of biomedical materials (biocomposities) for dental applications. The synthesized gel structured linear and polymeric pure pHEMA and pHEMA-HA mixtures have done polymer modification that hydroxyl groups turn to carboxyl groups and composites which has different rate of -OH/-COOH on its structure are synthesized. PAA is used like a polymeric model that contains pHEMA's carboxyl groups and its complex formation mechanism with Ca2+ ions was researched and development PAA-Ca3(PC»4)2 dual systems. The preparation and modification of polymeric biocomposities containing HA and development of biocompatible systems for using on dental materials are in the beginning stage with this thesis study. At the future for an order the calcification process and cell adhesion on biomaterials is thinking the preparation enzyme and peptide containing biohiybrid polymer-HA composites.