Karayolu trafiğinde bir akıllı hız kesici sisteminin geliştirilmesi
Development of an intelligent speed bump system in highway traffic
- Tez No: 243896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Trafik, Mathematics, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Radar, Hız kesici, Kontol sistemi, Radar, Velocity preventive, Control System
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Son yirmi yılda, taşıt sayısındaki artış oranlarına göre trafik kaza oranları ve kazalardaki ölüm oranları bağıl olarak oldukça azalma göstermiştir. Bu bağıl azalma hem yasal düzenlemelerden, hem de yıllar itibariyle trafik denetimi ve taşıt güvenlik sistemlerindeki gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de son on yılda meydana gelen trafik kazalarına sebep olan kusur oranlarına dair yapılan incelemelerde, sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların toplam kazalara oranının %95 değerlerine ulaştığı görülmüştür. Sürücü hataları arasında yer alan sürücü hız kusurlarının, kazalara etkisinin yaklaşık %30 olduğu tahmin edilmektedir. Trafik veya sürüş güvenliğinin sürekliliği için hız kusurlarının farklı denetim ve azaltılma yöntemleri ile kontrol altına alınması gereklidir. Yapılan bu çalışmada, trafik kaza analizleri, taşıt hız sınırlamaları, yüksek hızın trafik kazalarına ve çarpışma riskine olan etkileri, sürücülerin hız seçimini etkileyen faktörleri ve hız denetim yöntemleri incelenerek, Radar Sistemli Akıllı Hız Kesici ile yüksek hız kusurlarının en aza indirilmesi, sürücüye güvenli bir seyir bilgisi verilmesi, hız ihlali yapanların tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
During the last twenty years, there has been a significant relative decrease in the traffic accident rates and the accident death rates compared to the increase rate in the vehicle amount. This relative decrease arises from both the legal arrangements and the developments in traffic inspection and vehicle safety systems by the years. The researches performed, about the fault rates causing the traffic accidents in Turkey during the last ten years, display that the rate of the accidents caused by the driver faults has reached 95% of the total accidents. It?s been estimated that the direct effect of the driver?s speed faults, among the driver?s faults, to the accidents is approximately 30%. In order to ensure the continuity of traffic or driving safety, the speed faults are required to be taken under control through different inspection and decreasing methods. In the study performed, the traffic accident analysis, vehicle speed limitations, the effects of high speed to the traffic accidents and collision risk, the factors influencing the speed selection of the drivers and the speed control methods are studied and it has been aimed to minimize high speed faults with Smart Speed Bump with Radar System, to provide a safe cruise information to the driver and to determine the speed violators.