Statik VAR kompanzasyonu sistemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Analysis and comparison of static VAR compensation
  1. Tez No: 243934
  2. Yazar: RIZA ERSAMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik VAR kompanzasyonu, statik VAR kompanzasyonu sistemleri, tristör kontrollü reaktör, tristör anahtarlamalı kondansatör, Static VAR compensation, static VAR compensation systems, thyristor controlled reactor, thyristor switched capacitor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Prensip olarak, yarı iletken güç elemanları kullanılarak reaktif gücün kontrol edilmesine Statik VAR Kompanzasyonu (Static VAR Compensation, SVK) ve bunu gerçekleştiren sistem veya devreye de Statik VAR Kompanzasyon Sistemi denilir.Yarı iletken güç elemanları ile bir reaktör ile bir kondansatörden oluşan statik VAR kompanzasyon sistemlerinin temel türleri, tristör kontrollü reaktör, tristör anahtarlamalı kondansatör, tristör kontrollü reaktör ve sabit kondansatör, tristör kontrollü reaktör ve tristör anahtarlamalı kondansatör olarak sınıflandırılabilir. Reaktif güç gereksinimi, kayıp karakteristiği, harmonikler ve maliyet gibi faktörler dikkate alınarak belirlenir.Gecikmesiz ve kademesiz olarak reaktif gücün kontrol edilebildiği statik VAR kompanzasyonunun önemli özellikleri, geçici olayların en aza inmesi, harmoniklerin oluşmaması, kayıpların az olması, kontrol esnekliği, yedekleme olanağı, güvenilirliğinin yüksek olması şeklinde sıralanabilir.VAR kompanzasyon sistemleri, elektrik tesislerinin her bölümünde ihtiyaç duyulan önemli bileşenlerindendir. Bu çalışmada, akademik ve endüstriyel olarak son yıllarda büyük önem kazanan statik VAR kompanzasyonu sistemleri incelenmiş, tristör kontrollü reaktör ve sabit kondansatörle ilgili olarak simülasyon çalışması yapılmış ve bu konuda ortaya çıkan yeni gelişmeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As a principle, by using semiconductor power devices to control the reactive power is called Static VAR Compensation and the system or circuit which is performing this is called Static VAR Compensation System.The basic types of static VAR compensations that consist of semiconductor power devices, a reactor and a capacitor can be classified as the thyristor controlled reactor, the thyristor switched capacitor, the thyristor controlled reactor and the fixed capacitor, the thyristor controlled reactor and the thyristor switched capacitor. The selection of reactive power need is made by taking factors into account such as the loss characteristics, harmonics, cost etc?The important features of static VAR compensation systems of which reactive power can be controlled without any delay and step can be sorted as; temporary events can be minimized, harmonics do not occur, less losses, control flexibility, the possibility to back up, and reliability.VAR compensation systems are important components of electrical facilities needed in each section of these facilities. In this study, static VAR compensation systems that have become important as academic and industrial in recent years have been reviewed. Simulation work has been carried out regarding to the thyristor controlled reactor and the fixed capacitor, and emerging new developments on this issue have been addressed.