Türkiye'de yat ve küçük tekne imalatı yapacak yeni tersane alanlarının yatırım uygunluğu ve yer seçimi açılarından incelenmesi
Study on new shipyard projects for recreational crafts regarding to investment suitability and location selection criteria
  1. Tez No: 244065
  2. Yazar: CEYHUN HAZNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURSUN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yat İmalatı, Yer Seçim Kriterleri, Recreational Craft Production, Location Selection Criteria
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkemizde yat ve küçük tekne inşa sanayine artan talebi karşılamak üzere üretim kapasitesinin gerekli kalite standartları çerçevesinde arttırılabilmesi için mevcut sektörde bir reforma ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Bu bağlamda Denizcilik Müsteşarlığı'nca getirilen yeni hukuki düzenlemelerle ve belirlenen bölgelerde oluşturulacak modern organize sanayi bölgelerine üreticilerin yönlendirilmesi ile üretimdeki kalite standartlarının arttırılması, mevcut durumda yaşanan vesair sorunların aşılması ve ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayan bu sektörün önünün açılması hedeflenmektedir.Çalışma boyunca amaç, sektörün sorunlarını ve ihtiyaçlarını yakından incelemek, devletin konuya yaklaşımını tespit etmek ve objektif bir durum değerlendirmesi yaparak varsa sorunların çözümüne yardımcı olacak bakış açısını belirlemek olmuştur.Bu çalışmada dünyadaki ve Türkiye'deki yat ve küçük tekne inşa sektörü ve ilgili mevzuat tanıtılmış, yat ve küçük tekne inşa alanları için yer seçim kriterlerinin belirlenmiş ve Türkiye'deki yat inşa alanı yatırımları incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda sektördeki aşılması gereken sorunlar belirlenerek, yapılması gerekenler konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that, in order to provide the production capacity increase within the frame of all quality standarts, as an answer to raising demand to recreational crafts industry, a reform is needed on the current market. In this context, increasing quality standards of the production, overcoming the various problems of current situation and paving the way for the recreational craft industry which highly provides added value to country economy is aimed by the new legal regulations prepared by Undersecretariat for Maritime Affairs and guiding to private sector to meet in the modern organized industrial zones that will be built on decided areas.During this study, the aim was to investigate the problems and the needs of the market, indicate the approach of the government and objectively evaluate the current situation to decide the point of view which may help to solve possible problems.In this study, recreational craft market and relevant turkish legislations are introduced, location selection criteria of recreational craft shipyards are determined and investment projects for recreational craft shipyards are analysed. As a result of this analyse the problems of the market are indicated and the advices which may help to solve the indicated problems are presented.