Binalarda dolgu duvar etkisinin incelenmesi
Investigation of infill walls effect in buildings
- Tez No: 244098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL H. ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: dolgu duvarlar, deprem analizi, tuğla ve gazbeton, eşdeğer basınç çubuğu, kısa kolon, infill-walls, earthquake analysis, brick and gasconcrete block, equivalent diagonal compression strut model, short column
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, taşıyıcı eleman olarak dikkate alınmayan dolgu duvarların deprem davranışına olan olumlu ve olumsuz etkileri araştırılmıştır. Öncelikle, dolgu duvar olarak kullanılan tuğlanın elastisite modülü ve dolgu duvar modelleri SAP2000 programı ile analiz edilmiştir. Bu amaçla, farklı düzlem çerçevelerin yatay yükler altında, dolgu duvarlar için eşdeğer basınç çubuğu modeli ve sonlu elemanlar modeli kullanılarak sonuçları karşılaştırılmıştır. Bir bina 5 katlı ve 10 katlı modellenerek farklı kolon boyutları için deprem analizi yapılmıştır. Bu binada dolgu duvar malzemesi olarak tuğla ve gazbeton kullanılmıştır. Dolgu duvarlar eşdeğer basınç çubuğu ile modellenmiştir. Dolgu duvarlı ve dolgu duvarsız çerçevelerin analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Ayrıca, düzlem çerçeve ve üç boyutlu çerçevede dolgu duvarın olumsuz etkileri olan kısa kolon, yumuşak kat ve burulma düzensizliği araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, dolgu duvarların rijitlik, periyod, yatay deplasman, taban kesme kuvveti ve bina davranışını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of infill walls, which is not considered as a structural member in buildings, on advantages and disadvantages of dynamic behavior of buildings has been investigated. First, different models of infill walls have been analyzed by using a computer program called SAP2000. For this purpose, different kinds of planar frames were compared under lateral loads by two infill wall models, equivalent diagonal compression strut model and finite element model. Earthquake analysis of a building modeled as 5 and 10 story for different column sizes were carried out. In the building, brick and gas concrete were used as materials of the infill walls. And equivalent diagonal compression strut model was used for the infill walls. The results of analysis were compared for the frames with and without infill walls. In addition, to observe drawbacks of infill walls of 2D and 3D structures, short column effects, soft story and torsional irregularity were investigated. It is found that infill walls have significant effect on stiffness, period, lateral displacement, base shear force and structural behavior.