Self-tuning PID control with experimental applications
Kendinden-ayarlamali PID kontrol ve deneysel uygulamalari
  1. Tez No: 244135
  2. Yazar: SALİH SERHAN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendinden-ayarlamalı kontrol, PID kontrol, kutup atamalıkontrol, Self-tuning control, PID control, pole assignment control
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Oransal-İntegral-Türevsel (PID) kontrolcüler endüstride yaygın olarakkullanılmakta ve endüstriyel kontrol sistemlerinin önemli bir parçasınıoluşturmaktadır. Bu yüzden PID tasarım ve uygulama metotlarında yapılacakherhangi bir gelişme endüstriyel kontrol sistemleri için önemli yer teşkil edecektir.Bilgisayar teknolojilerindeki hızla artan gelişmeler sayesinde kendinden-ayarlamalıkontrol algoritmalarındaki hesap karmaşası bir sınırlayıcı etmen olmaktan çıkmıştır.Bu durum sayesinde kendinden-ayarlamalı PID kontrol diğer klasik PID kontrolegöre önemli bir alternatif olmuştur.Bu çalışmada kendinden-ayarlamalı kutup atamalı PID kontrol sunulmuştur.Deneysel uygulamalar laboratuar ortamında gerçekleştirilmiştir. Elde edilenaraştırma sonuçları klasik PID ve diğer bazı PID kontrol metotlarından elde edilensonuçlar ile karşılaştırılmış, böylece kendinden ayarlamalı PID kontrolün avantajlarıve dezavantajları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Proportional-Integral-Derivative (PID) controllers have been widely used inindustry and these constitute an important part of industrial control systems. So anydevelopment in PID design and implementation methodology is important forindustrial control systems.Because of rapidly increasing development in computer technology, computationalcomplexity of self-tuning control algorithm is not a limitation any more. Thissituation makes the self-tuning PID control an important alternative to conventionalPID control.In this thesis, self-tuning pole assignment PID control is presented. Experimentalimplementation is performed in laboratory. The results of the present research arecompared with that of obtained from conventional PID and some other PID controlmethods, thus the advantages and disadvantages of self-tuning PID control areemphasized.