Bölgesel gelişme dinamikleri: Gaziantep ilinde yerel ekonomik gelişmeyi etkileyen faktörler
Regional growth dynamics: Local economic growth factors in Gaziantep province
  1. Tez No: 244142
  2. Yazar: BİRGÜL UYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: bölgesel gelişme, yerel ekonomik gelişme, Gaziantep, regional economic development, local economic growth, Gaziantep
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada bölgesel ekonomik gelişmeyi etkileyen dinamikleri belirlemek üzere yeni büyüme kuramları ışığında, Gaziantep ilinin ekonomik gelişme düzeyi ve ekonomik gelişme düzeyini etkileyen faktörler ortaya konulmuştur.Gaziantep ilinin yerel ekonomik gelişmesinde etkili faktörler; dış ticaretin yoğunluğu, sanayi istihdamı, KOBİ'lerin yoğunluğu ve KOBİ teşvikleri, girimcilik kapasitesi, nüfus dinamikleri ve eğitim olarak belirlenmiştir. Ekonomik gelişme düzeyi açısından Gaziantep ilinin Bursa ve Kocaeli ile aynı grupta yer aldığı belirlenmiştir.Mesleki-teknik eğitim düzeyinin düşük, kayıt dışı istihdamın yüksek olması önemli sorunlardır. İşgücünün niteliğini geliştirmek üzere mesleki eğitimin yaygınlaştırılması, kayıt dışı istihdamın azaltılmasını sağlayacak istihdam temelli teşviklerin uygulanması, GAP'ın il ekonomisine, Gaziantep'in bölge ekonomisine katkısını artırmak üzere tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, fonksiyonel gıda sanayi sektörlerinin özendirilmesi, ar-ge çalışmalarının geliştirilmesi, KOBİ'ler arasında işbirliğinin geliştirilmesi il ve bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to determine the dynamics affecting the regional economic development of Gaziantep, economic development level and effective factors in the province?s economic development in the light of new growth theories were brought out.Intensity of foreign trade, innovations, industrial employment, density of SME, SME incentives, capacity of enterprises, population dynamics and education were effective factors in economic growth of Gaziantep. Gaziantep, takes part in the same group with Bursa and Kocaeli provinces in accordance with economic growth level.The fact that the indication of vocational and technical training are low and that the high informal employment figures are the main problems of the province.Spreading vocational and technical training in order to improve the quality of employment, applying employment based local incentives for decreasing informal employment, developing agricultural industry by SME contribution to the economy of province, increasing contribution of Gaziantep to the regional economy, encouraging the functional food industry, developing R&D studies and improving cooperation among SME would all contribute to the development of the region.