Türkiye buharlaşma verilerinin bölgesel ortalama gidiş analizi
Regional avarage trend detection of Turkish evaporation data
- Tez No: 244257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buharlaşma, Gidiş Analizi, Türkiye, Mann-Kendall Sıra Korelasyon Testi, Bölgesel Ortalama Mann-Kendall Sıra Korelasyon Testi, Evaporation, Trend Analysis, Turkey, Mann-Kendall Rank Correlation Test, Regional Average Mann-Kendall Rank Correlation Test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hidrolojik değişkenlerin gidiş analizi küresel iklim değişimi nedeniyle günümüzde daha fazla önem kazanmıştır. Hidrolojik zaman serilerindeki gidişin varlığı parametrik olmayan Mann-Kendall Sıra Korelasyon Testi ile yapılabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de bulunan, istatistiksel analize imkan verecek ölçüde yeterli olan en az 43, en fazla 66 adet buharlaşma gözlem istasyonlarına ait nisan-ekim aylarının aylık toplam buharlaşma verilerinin istatistiki anlamda eğilimlerinin Mann-Kendall Sıra Korelasyon testi ile noktasal olarak (1975-2006) ve Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesi için bölgesel olarak (1975-2006) yeni geliştirilmiş Bölgesel Ortalama Mann-Kendall Sıra Korelasyon testi istatistiği ile gidiş içerip içermediği belirlenmiştir.Sonuç olarak buharlaşma verilerinde noktasal ölçekte mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve ekim aylarında genel olarak artma eğilimi görülürken; nisan ve eylül aylarının azalma eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Bölgesel ölçekte ise, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde artış söz konusu iken, en fazla artma eğiliminin, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'nde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Trend analysis of hydrological variables due to global climate change has gained more importance today. The existence of trends in hydrological time series done with non-parametric Mann-Kendall Rank Correlation Test. In this study, in Turkey, statistical analysis is sufficient to allow the extent of at least 43 observations of evaporation stations to a maximum of 66 for April-October months of the total monthly evaporation data for statistical trends detected with the spatial Mann-Kendall Rank Correlation Test and for the 7 geographic regions of Turkey as a regional (1975-2006) developed a new Regional Average Mann-Kendall Rank Correlation Test statistics and trends are identified.As a result, Evaporation data indicates that on the spatial basis May, June, July, August and October months are generally seen as a trend to increase, furthermore in April and September decrease were determined. On Regional scale, the 7 geographic regions of Turkey, while an increase in the maximum upward trend, the Mediterranean, Southeast Anatolia and Central Anatolia region was found.