Karaman ili Demiryurt köyü merasında farklı gübre uygulamalarının meranın verimine ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerinde araştırmalar
Research on effects of differentfertilizer aplications on yield and botanical composition of a pasture in Demiryurt village of Karaman province
- Tez No: 244296
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, Vejetasyon, Azot, Fosfor, Ot verimi, Pasture, Vegetation, Nitrogen, Phosphor, Hay yield
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma 2007-2008 vejetasyon döneminde, Karaman ili, Merkez ilçe, Demiryurt köyünde bulunan doğal bir meranın botanik kompozisyonunun incelenmesi ve farklı gübre uygulamalarının meranın verimine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Gübreleme çalışmalarında beş azot dozu (0, 2.5, 5, 7.5 ve 10 kg/da), üç fosfor dozu (0, 5, ve 10 kg/da) ile kombine edilerek uygulanmıştır.Araştırma bulguları, merada bitki ile kaplı alan oranının % 60.58 olduğunu, bitki ile kaplı alanda buğdaygillerin oranının % 70.96, baklagillerin oranının % 0.55 ve diğer familya bitkilerinin oranının ise % 28.48 olduğunu göstermiştir. Vejetasyon araştırmasında 12 familyadan 23 cinsin 26 türüne rastlanmıştır. Vejetasyondaki dominant bitki türünün yumrulu salkımotu (Poa bulbosa) olduğu saptanmıştır. İncelenen azot ve fosfor dozları meranın verim ve botanik kompozisyonunda istatistiksel olarak önemli bir farklılık yaratmamıştır. Araştırma sonuçları, mera gübrelemesinde yağışın çok önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to study botanical composition and to determine the effetcs of different nitrogen and phosphor doses on the yield and botanical composition of a pasture in Demiryurt Village of Karaman province during the vegetation period of 2007-2008. In the fertilization experiment, five different doses (0, 2.5, 5, 7.5 and 10 kg/da) of nitrogen and three different doses (0, 5 and 10 kg/da) of phosphor were evaluated. The experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications.Results of the research showed that plant cover percentage of the pasture was 60.58 %. Percentages of the grasses, legumes and the plants from the other families in the area were 70.96 %, 0.55 % and 28.48 %, respectivelly. 26 species of the 23 genus from 12 plant families were determined in the vegetation. Results of the fertilization experiment showed that nitrogen and phosphorus doses evaluated did not affect the yield and the botanical composition of the pasture. From the results of the study, it was concluded that effectiveness of fertilization for a pasture is depended on the rainfall received as well as water content of the soil of pasture.