Maltitol'un sıçanlarda mutajenik ve teratojenik etkileri
The mutagenic and teratogenic effects of maltitol in rats
- Tez No: 244366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYÜP RENCÜZOĞULLARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Maltitol, Mutajenite, Teratojenite, Embriyotoksisite, Kromozom anormallikleri, Maltitol, Mutagenicity, Teratogenicity, Embryotoxicity, Chromosomeaberrations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, gıdalarda tatlandırıcı madde olarak kullanılan ve bir şeker alkolüolan Maltitol'un sıçan kemik iliği hücrelerinde genotoksik ve sitotoksik olupolmadığını kromozom aberasyonu testi (KA) ile araştırmak, ayrıca sıçanlardaherhangi bir teratojenik ve embriyotoksik etkiye sahip olup olmadığını belirlemekamacıyla yapılmıştır. Genotoksik ve sitotoksik etkinin belirlenmesi için sıçanlara 2.5,5 ve 10 g/kg b.w. olacak şekilde maltitol intraperitonal yolla verilmiş ve sıçanların 6,12 ve 24 saat bu maddeyle muamele olmaları sağlanmıştır. Teratojenik çalışmalariçin ise gebe sıçanlar gebeliğin 1.gününden itibaren yedi gün boyunca günlük 1, 2 ve4 g/kg b.w./gün maltitol ile intraperitonal olarak muamele edilmiş ve 19.gündesezaryen ile embriyolar alınmıştır.Bu çalışmada maltitol sıçan kemik iliği hücrelerinde 6, 12 ve 24 saatlikmuamele sürelerinde KA sayısını artırmadığı ve mitotik indeksi (MI) düşürmediğisaptanmıştır. Ayrıca Maltitol'un teratojenik etkiye sahip olmadığı sadece fetuslarındoğum ağırlığını düşürdüğü ve özellikle en yüksek dozda (4 g/kg b.w.) fetuslardagelişim geriliğine sebep olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the genotoxic and cytotoxic effects of the low caloricartifical sweetener maltitol, which is a member of sugar alcohol (poliol), wereinvestigated in rats bone marrow cells using chromosome aberration test (CA). Inaddition, the teratpgenicity and embryotoxicity of maltitol was also investigated inrats. To appear the genotoxicity and cytotoxicity of maltitol, rats wereintraperitonally administered 2.5, 5 and 10 g/kg b.w. concentrations of maltitol for 6,12 and 24 hours treatment times. The pregnant females were intraperitonally treatedwith 1, 2 and 4 g/kg b.w./day concentration of maltitol during the first 7 days ofgestation for investigation of teratogenicity of maltitol. The embrios were collectedafter sacrified of dams by servical dislocation under ether anesthesia on the gestationday 19.Maltitol did not induce the CA and did not decrease the mitotic index in bonemarrow cells of rats at all concentrations and treatment periods. In addition, maltitolwas not teratogenic however, decreased the fetuses weight and at the highest dose (4g/kg b.w.) caused to growth retardation.