İstiklal Caddesi ve civarındaki eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün tespiti ve haritalandırılması
Mapping and determination of noice levels which has been caused by entertaintment clubs in and around of Istiklal Street
- Tez No: 244419
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, gürültü haritası, eğlence gürültüsü, eğlence yerleri, İstiklal Caddesi, İstanbul, Noise, noise map, entertainment noise, entertainment clubs, Istiklal Street, Istanbul
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Özellikle son yıllarda artan nüfusa paralel olarak kentleşme ve teknolojik gelişmelerin giderek artmasının önemli sonuçlarından biri olan gürültü önemli bir çevre, yaşam ve sağlık sorunudur.Kentte yaşayan insanların yorucu ve yoğun hayatları içinde, dinlenmeleri ve hoş vakit geçirmeleri amacı ile düzenlenen eğlence etkinlikleri, gerçekleştirildikleri mekânlarda gerekli koşullar sağlanmadığı takdirde etkili bir gürültü kaynağı olarak çevrelerine büyük rahatsızlık vermektedir. Kent merkezinde konumlanan eğlence yerlerinin çevrelerine olan olumsuz etkileri, İstiklal Caddesi ve yakın çevresinde gerçekleştirilen çalışmalarla örneklenmiştir.Gürültü seviyesini azaltmada ilk adım kentin gürültü haritasının oluşturulmasıdır. Bu çalışmada eğlence yerlerinin yoğun olduğu İstiklal Caddesi ve yakın çevresinde böyle bir gürültü haritasının hazırlanması amacıyla 0.45 km2'lik bir alan seçilerek 08:00?11:00 saatleri arasında sabah, 13:00?17:00 saatleri arasında öğleden sonra ve 22:00?01:00 saatleri arasında gece gürültü ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler esnasında RİON NL-31 marka Tip 1 ses ölçüm cihazı kullanılarak çalışma bölgesinin eşdeğer gürültü seviyeleri (Leq) tespit edilmiştir. Verilerin haritalanmasında ve analizlerde ArcGIS 9.2 yazılımında IDW (Ters Mesafe Ağırlıklı) enterpolasyon yöntemi kullanılarak sabah, öğleden sonra ve gece saatleri için İstiklal Caddesi ve yakın çevresinin Leq gürültü haritaları oluşturulmuştur.Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültünün yürürlükteki yönetmeliğin belirlemiş olduğu kabul edilebilir düzeylerin çok üzerinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As one of the important consequences of increasing urbanization and technologic developments along with rising population in recent years, noise has become an important environmental, life and health problem.When the necessary precautions are not taken, the entertainment events, which are organized for the city inhabitants to relax and to have good time in their exhausting and busy lives, may become an effective noise source for their surroundings and disturb the people living in the area. To understand and exemplify the negative noise effects of the entertainment clubs located in city centers, we have conduct a study in İstiklal Street and its nearby neighborhood.The first step for decreasing noise level is to generate a noise pollution map of the city. To generate such a noise pollution map for İstiklal Street and its nearby neighborhood where entertainment clubs are densely located, an area of 0.45 km2 has been chosen and some experimental measurements have been taken in the morning between 08:00-11:00, in the afternoon between 13:00-17:00 and at the night between 22:00-01:00. During measurements RION NL?31 brand Type 1 noise measurement device has been used to determine the equivalent noise level (Leq). For mapping and analysis, IDW (Inverse Distance Weighted) interpolation method in ArcGIS 9.2 software is used. Accordingly, the Leq noise maps of İstiklal Street and its nearby neighborhood are generated for the morning, afternoon, and evening hours.According to the research undertaken in this study, it is determined that the noise levels produced by the entertainment clubs are significantly larger than the acceptable limits determined by the regulations in effect.