Betonarme yapılarda perdelerin davranışa etkileri
The effects of shear walls to behavior of reinforced concrete structures
- Tez No: 244440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: betonarme bina, perde, perdeli-çerçeveli sistem, dayanım, reinforced concrete building, shear wall, composite structure, stiffness
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yüksek lisans tezi olarak yapılan bu çalışmada, yapıya gelen yatay yüklerin karşılanmasında önemli bir rolü olan betonarme perdeler araştırılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde yatay yük taşıyan elemanlar sınıflandırılmıştır.Üçüncü bölümde ise, perdelerin davranışı, perde kesitlerini düzenleme şekilleri, perdelerin planda yerleştirilmesi hakkında bilgiler verilmiştir. Yatay kuvvetlere karşı perdeleri modellemek için gerekli olan rijitlik, dayanım ve süneklik kriterleri incelenmiştir. Perdelerde oluşan hasar türleri ve perdenin göçme şekilleri hakkında da bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde ABYYHY 2007' deki perde ve bağ kirişleri hakkındaki konstrüktif kurallar ve hesap esasları verilmiştir.Son bölümde ise, perdelerin planda farklı yerleştirilmesiyle oluşan davranış değişikliklerini incelemek amacıyla 8 farklı kalıp planı üzerindeki sonuçlar incelenmiştir. Planlardan birisi sadece çerçevelerden, diğerleri ise perde-çerçeveli sistemlerden oluşmaktadır. Yapılar ayrıca farklı kat sayıları ve farklı deprem bölgelerinin etkisini görmek için 3, 6 ve 10 katlı şekilde, ayrıca 1. ve 2. deprem bölgelerinde çözülmüştür. Bu sonuçlar göreli kat ötelemesi, perdelerin aldığı kesme kuvveti oranı, yapıda oluşan deplasmanlar ve burulma katsayıları yönünden karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study as a master thesis, reinforced concrete shear walls which has an important role for taking lateral loads has been searched.In the second part of the thesis, the components that carry lateral loads has been classified.Afterwards, in the third part of the thesis, some knowledge is given about behavior of shear walls, the arrangement forms of shear walls and the location of shear walls in the project. The main criterions that is required for designing shear walls; stiffness, strength and ductility has been investigated. Some knowledge is given about the types of damages that occur at shear walls and forms of failure.In the fourth part of thesis, the constructive rules and calculation basic according to the Turkish Earthquake Code 2007, about the shear walls and coupled beams has been given.And in the last part, for the purpose of investigating the change of behavior that formed different location of shear walls, 8 different projects has been compared. One of this projects consist only frames, others are composit structures. Also the structures are analysed 3, 6 and 10 storeys and 1st and 2nd degree seismic zones for discover the effects of different number of storeys and different seismic zone degrees. This results has been compared with relative displacements, the ratio of shear force taken by shear walls, the displacements that form in structures and coefficient of torsion.