Zaman tanım alanında davranış spektrumunun incelenmesi
Analyzing the spectral response for the time history analysis
- Tez No: 244441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zaman Tanım Alanında Hesap, Deprem Yönetmeliği, Tasarım Spektral İvme, Time-History Analysis, Turkish Earthquake Code, Spectral Acceleration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle, depremler hakkında bilgi verildi ve depremlerin nedenleri ve etkileri incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'nin levha yapısı ve depremselliği incelenmiş ve deprem parametrelerinden bahsedilmiştir. Ardından deprem hesap yöntemleri belirlenmesi ve deprem hesap yöntemleri olan ?Eşdeğer Deprem Yükü, Mod Birleştirme ve Zaman Tanım Alanında hesap yöntemleri incelenmiş, Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi için gerekli deprem kayıt kaynakları, bunların seçilmesi ve ölçeklenmesinden bahsedilmiştir.Daha sonra Eskişehir'in depremselliği hakkında bilgi verilmiş ve yerel zemin şartlarının yapı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Eskişehir şehir merkezinde bulunan zemin için bir sondaj logu kullanılarak, Türkiye'de yerel zemin sınıfı Z3 olan bölgelerde kullanılabilecek deprem kayıtlarından 3 deprem kaydı ile zaman tanım alanında deprem hesabında kullanılabilecek kayıt ve değerler ERAA yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Ölçeklenmiş kaydın spektral ivme katsayıları ile Yönetmeliğimizde (DBYBHY,2007) tanımlanmış olan ilgili zemin sınıfına ait tasarım spektral ivme katsayıları, A(T) ile karşılaştırılmıştır ve sonuçları değerlendirilmiştir.Sonraki aşamada yükleme ve özellikleri verilen 5 katlı çerçeve sisteminin Eşdeğer Deprem Yükü, Mod birleştirme ve daha önceki bölümde incelenen 3 deprem kaydı için zaman tanım alanında hesapları yapılmıştır.Son olarakta, bu çalışmada elde edilen sonuçlara dayanarak değerlendirmeler yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; firstly, information about earthquakes is given and also reasons effects of earthquakes are studied. Fault mesh structure and seismicity of Turkey is studied and earthquake parameters are explained.Equivalent Seismic Load, Modal Combination and Time-History Analysis methods are explained which are used for determining seismic loads of a structure. Also scaling and selecting methods of earthquake records, required for Time-History analysis are told.Information about Eskişehir?s seismicity is given and effects of local site conditions are examined. By using a log, three earthquake records are obtained which can be used in modeling of local site class of Turkey (Z3). And also records for Time-History Analysis are obtained by ERAA software.Spectral acceleration coefficients of scaled records and provisions which are given in Turkish Earthquake Code (2007) are compared and results are evaluated.After this stage; seismic calculations of a 5-storey frame is made by using Equivalent Seismic Load, Modal Combination and Time-History calculation methods.Finally, in the light of results obtained from this study, evaluations are made and some recommendations are given.