[0,1] birim aralığı üzerindeki üçgensel normlar
The triangular norms on the unit interval [0,1]
- Tez No: 244515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARAÇAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Üçgensel norm, Süreklilik, Sol süreklilik, Kesin Monotonluk, Arşimedyanlık, Triangular Norms, Continuous, Left Continuous, Strictly Monotone, Archimedean
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tezin orijinal kısmı iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, T:[0,1]^2?[0,1] şeklinde tanımlanan bir fonksiyonun üçgensel norm olabilmesi için gereken şartlar, bu fonksiyonun sürekliliği, sol sürekliliği, kesin monotonluğu, Arşimedyanlığı tanımlanıp incelenmiştir.İkinci bölümde, kesin monotonluğu sağlayıp sürekliliği sağlamayan bir üçgensel normun ailesi hakkında bilgi verilmiş, tanımlanan özel bir t-normun özellikleri incelenmiş ve üçgensel normlarla ilgili bir problem ile çözümüne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Triangular Norms on The Unit İnterval [0,1]The original part of this thesis consists of two chapters.In the first section, a function defined as T:[0,1]^2?[0,1] to be triangular norm necessary conditions, continuity, left continuity, strict monotony and archimedenity of this function are defined and investigated.In the second section, it is given information about a triangular norm family obtain strict monotony don?t obtain continuity, defined on a peculiar t-norm properties are investigated and a problem related to triangular norm and its solution are considered.