Trabzon kenti ana ulaşım akslarında kullanılan kaplama materyalleri ve uygulama örneklerinin incelenmesi
A study of floor covering types used on main transit axles of Trabzon city
  1. Tez No: 244537
  2. Yazar: FİLİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon Kenti, Zemin Kaplama Materyalleri, Trabzon City, Floor Covering Materials
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Açık mekanlarda tasarlanmış zemin kaplamaları incelendiğinde çok çeşitli özellikler gözlenir. Farklı etkinliklere ve kimliklere yönelik alanlar ve mekanlarda uygulanmış farklı türde döşeme materyallerine rastlanır. Açık mekanlarda zemin döşemesi planlanırken, tasarımcılar insanların gereksinimlerini ve tercihlerini göz ardı etmekte, planlanacak olan alanı çevresindeki yapı karakterleriyle değerlendirmemektedir. Bunun sonucunda dilbirliği sağlanmayan ve insanların gereksinimlerini karşılamayan ölü tasarımlar ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Trabzon kentinde 1900'lü yıllardan günümüze dek, zemin döşeme karakterinin değişimini sorgulayarak, farklı zaman periotlarında mevcut durumu ortaya koymak, zamanda ve mekanda değişimin ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde karşılayabildiğini saptamaktır.Çalışmanın kuramsal kısmını oluşturan birinci bölümde, zemin kaplamalarının tarihsel gelişimi ve tasarımdaki yeri açıklanmıştır. Ayrıca zemin döşemeleri ile ilgili çalışmalara ilişkin literatür araştırması yapılmış ve bu çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma yönteminde, zemin karakterinin mekansal kimliklerle ilişkilerini saptamak amacıyla fotoğraf analizi yapılmıştır. Bulgular ve irdelemeden oluşan üçüncü bölümde fotoğraf analizine bağlı verilerin değerlendirilmesi sonucunda mevcut durum ve tarihsel süreç değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucu, çeşitli gereksinimler doğrultusunda zemin karakterinin işlevsel ve estetik açıdan zaman akışı içinde değiştiği ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
When the floor coverings at the open spaces are examined in Trabzon, various types of space characteristics can be observed. Different floor covering materials can be observed applied according to the functions and identities of areas and spaces. When floor coverings being planned at the open spaces, designers rule out necessities and preferences of people and don?t consider spaces which will be planned together with the characteristics of buildings at these spaces. Because of these reasons, the emerging designs become dead designs which don?t satisfy necessities. The purpose of this study is to question the changes in floor covering characteristics from 1900s until today, to determine the current situation at different time periods and to show whether changes have fulfilled needs in a healty way.The therotical part, phase I involes historical development of floors and the role of floor coverings in design. Additionally, a literatur review has been conducted regarding floor coverings and studies on floor coverings and results of them studies have been presented. In the research methodolgy, photograph analysis has been carried out in order to determine the relationship between floor characteristcs and spatial identities. In phase III, which consists of findings and discussion; the current stuation and the historical process have been analyzed by data obtained from photograph analysis. It has also been determined that; floor coverings change in relation to needs functionally and aesthetically.