Tuz stresine maruz bırakılan iki kabak çeşidinde (Cucurbita pepo L.) salisilik asit uygulamasıyla gelişen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler
Physiological and biochemical changes in two squash species (Cucurbita pepo L.) which were exposed to salt stress after treatment of salicylic acid
- Tez No: 244635
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK AHMET AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, Absisik asit, Salisilik asit, Süperoksit dismutaz, Peroksidaz, Katalaz, Lipid peroksidasyonu, Çözünebilir şekerler, Salt stress, Salicylic Acid, Abscisic Acid, Süperoxide Dismutase, Peroxidase, Lipid Peroxidation, Catalase, Soluble Sugar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Cucurbita pepo L. bitkisi ülkemizde yetiştirilen önemli bir kabak çeşididir. Bu çalışmada, Hoaglandda yetiştirilen iki haftalık kabak fidelerinde, pigment, ABA ve şeker miktarları, antioksidant enzim aktiviteleri ve su potansiyeli üzerine 0,5 mM salisilik asit (SA) ile 25, 50, 100 mM NaCl' nin karşılıklı etkileri araştırılmıştır.Bu tez kapsamında yapılan çalışmaların sonunda tuz stresine maruz bırakılan C. pepo L. bitkisinin kök uzunluğunda, yaş yaprak ağırlığında ve hoagland kullanımında kontrol bitkisine göre bir azalma olduğu görülmüştür. Salisilik asit uygulaması tüm tuz konsantrasyonlarında bitki yapraklarının sararmasına neden olmuştur. Kök uzunluğu ve yaş yaprak ağırlığında salisilik asit uygulamasının sadece 100 mM tuz konsantrasyonunda etkili olduğu tespit edilmiştir. Salisilik asidin Hoagland kullanımını da sınırladığı görülmüştür. Toplam klorofil miktarlarının ve klorofil a/b oranlarının bazı tuz konsantrasyonlarında arttığı tespit edilmiştir. Toplam klorofillerin artış gösterdiği konsantrasyonlarda salisilik asit uygulamasıyla bu miktarları azalttığı, diğer konsantrasyonlarda da arttırdığı görülmüştür.Ek olarak, ABA ve şeker miktarlarında, enzim aktivitelerinde, su potansiyeli değerlerinde ve toplam klorofil miktarlarında, tuz konsantrasyonu ve SA uygulamasının ters etkileri gözlenmiş ve kültivar, tuz konsantrasyonları ve bitki organlarına göre bu etkilerin değiştiği kaydedilmiştir.Elde edilen tüm sonuçlar, SA'nın bitkinin tolerans göstermediği tuz konsantrasyonlarında etkili olduğunu ve bitkideki tolerans mekanizmasını olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Cucurbita pepo L. is an economically important species of squash in Turkey. In this study, by adding different concentration (25-100mM) of NaCI into hoagland solution, water potantial, antioxidant enzyme activities, pigments, ABA and sugar content of Cucurbita pepo L. seedlings which were pretreated with 0,5mM salicylic acid were comparatively investigated.As a result, the root lenght, wet leaf weight and using hoagland of C. pepo L. which were exposed to salt stress decreased compared to the control seedlings. In the all salt concentration, pretreatment of salicylic acid caused to yellow leaf of seedlings. Only in 100mM salt concentration, increasing of root lenght and wet leaf weight were determined. Also, pretreatment of SA showed to limit using of hoagland. In some salt concentration, increasing of total chlorophyll content and chla/b rate were determined. In the concentrations which cause to increase total chlorophyll content, pretreatment of SA decreased them, but SA increased them in the other concentration.Additionally, treatment of SA and salt showed reverse effect on total chlorophyll content, water potential, enzymes activity, ABA and sugar content.Consequently, SA is effective in salt concentration which is not tolerated of seedlings.