Implementation of TRIZ methodology in human capital
TRIZ methodolojisinin insan sermayesine uyarlanması
- Tez No: 244713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Insan Sermayesi Yönetimi, TRIZ, TRIZ-İşletme, Human Capital Management, TRIZ, Management-TRIZ
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küreselleşme günümüzün kilit kavramıdır ve dünya çapında rekabet için şirketleri zorlamaktadır. Rekabete dayalı avantajları olusturup sürdürebilmek için bilgi kritik bir stratejik kaynak haline gelmiştir ve bu bakış açısı tüm personeli organizasyonların kalbinde yer alacak hale getirmiştir.Bu araştırmanın amacı, TRIZ metodolojisi ile günümüzün insan sermayesi profesyonellerine bir rehber yaratabilmektir. TRIZ, ilk olarak mühendislik ve teknoloji alanlarında kullanılan, bir problem çözme, analiz etme ve tahmin yürütme aracıdır. Fakat son zamanlarda, özellikle son bir kaç yılda, bir takım TRIZ uzmanları, TRIZ tekniklerinin uygulama alanlarını iş ve yönetim problemlerini de kapsayacak şekilde genişletmiştir.Bu çalışmada, 19 adet anahtar konsept, HCM (Insan sermayesi yönetimi) problemlerini tanımlayabilmek amacıyla çelişki parametreleri olarak seçilmiştir. 40 adet yaratıcı parametre örneklerle tanımlanmıstır. Bir takım parametre örnekleri için tanımlayıcı ölçümler verilip sonunda 19X19 matriks yaratılmıstır.Bu tezde tanıtılan rehber, insane sermayesi konularındaki soyut problemleri çözebilmek için yararlı bir metodoloji sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Globalization is the key term of today and it drives companies for worldwide competition. In order to build and sustain competitive advantage, the knowledge becomes a critical strategic resource and this perspective places staffs into the heart of the organizations. Numerous studies have defined the elements of Human Capital practices and organizational performance.Motivation of this study is to create an inventive guide for today?s human capital professionals with TRIZ methodology. TRIZ is a problem solving, analysis and forecasting toolkit which is first used in technology and engineering. But recently, within last few years, several TRIZ experts started to extend application of TRIZ techniques to business and management problems and tasks.In this study, in order to identify HCM problems, 19 key concepts had been chosen as contradiction parameters. Furthermore 40 inventive parameters has been identified along with examples. Descriptive metrics has been given for some parameter examples and finally 19X19 matrix has been created. The guide which is introduced in this thesis may provide a useful methodology for solving intangible problems in human capital issues.