Hesap çizelgelerinden iş zekasına geçiş
Transition from spreadsheets to business intelligence
  1. Tez No: 244720
  2. Yazar: RASİM MANAVOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN GÖKÇOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hesap Çizelgeleri, İş Zekası, Veri Ambarı, Raporlama, Planlama, Analiz, Spreadsheets, Business Intelligence, Data warehouse, Reporting, Planning, Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde şirketlerin çoğu raporlama ve planlama çalışmaları için hesap çizegelerini kullanmaktadırlar. Hesap çizelgeleri kullanım kolaylığı ve esnek yapısından ötürü şirketler için vazgeçilmez bir raporlama aracı olmuştur ve olmayada devam edecektir. Ancak hataya açık yapısı, düşük veri kalitesi ve performansı ile aslında hesap çizelgeleri şirketler için düşünüldüğü kadar fayda sağlamamakla birlikte her an ciddi kayıplara neden olabilir.Gelişen yazılım teknolojisi ve azalan donanım maliyetleri ile iş zekası yazılımları yaygınlaşmaya başlamıştır. İş zekası çözümleri ile şirketler doğru zamanda doğru bilgiye istediği yerden erişip hızlı ve stratejik kararları alabiliyor.Bu çalışmada hesap çizelgeleri üzerinden yürütülen raporlama ve planlama çalışmalarından iş zekasına geçiş için kullanılabilecek bir yol haritası geliştirilmiştir. Geliştirilen yol haritası örnek bir işletmede takip edilerek etkinliği test edilmiştir. Bununla birlikte hesap çizelgelerindan kaynaklanan hatalar ve bunların şirketlere olan maliyetleri ile iş zekası kavramı detaylı olarak ele alınmıştır. Örnek iş zekası çözümü olarak SAP BI kısaca anlatılmıştır. Hesap çizelgelerinden iş zekasına geçiş üzerine bu konuda deneyimli danışmanlar arasında yapılan anket çalışması ile hesap çizelgelerinden iş zekasına geçişin şirketler üzerindeki etkisi araştırılıp sonuçlarıda yorumlanmıştır. Hem yapılan anket çalışması hemde uygulama sonuçlarına göre hesap çizelgelerinden iş zekasına geçiş şirketin raporlama yetkinliklerini artırmakta olduğu ve çalışanların iş yükünü azaltıp hem çalışanların hemde şirketlerin verimliliğinı artırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today most of the company use spreadsheets to manage reporting and planning activities. Spreadsheets have become indispensable for the companies because of its ease of use and flexibility. However spreadsheets with open to failure structure, poor data quality and bad performance do not bring value for the companies as much as thought. Spreadsheets may also cause significant losses for the companies.With developing software technologies and decreasing hardware costs business intelligence solution has become widespread. Companies access right information at right time from anywhere and make quick and strategic decisions with the help of business intelligence solutions.In this study a methodology was developed that can be used for transition from spreadsheets to business intelligence. This model was used in the case company and its efficiency was tested. Additionally, spreadsheet errors and their costs for the companies and business intelligence concepts with details were discussed. Next, transition from spreadsheets to business intelligence was explained. As a case study, business intelligence solution SAP BI has been shown briefly. The effects of the transition from spreadsheets to business intelligence were investigated by means of a survey which was conducted among business intelligence consultants who have experiences on transition from spreadsheets to business intelligence and then the survey results were interpretted. According to the the results of the both survey and case implementation it was observed that transition from spreadsheets to business intelligence increases reporting capabilities of the companies, decreases workload of the employees and increases productivity of the both employees and companies.