Söğüt ekstraktı mordanlı elyaf ve ahşap numunelerinin soğan (Allium cepa L.) kabuğu ile boyanma özelliklerinin incelenmesi
Investigation of dyeing properties of mordanted with willow extract of wooden and fiber samples
  1. Tez No: 244876
  2. Yazar: DERYA SEYFİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Soğan kabuğu, söğüt suyu, mordan, boyarmadde, yün, pamuklu kumaş, tüylü deri, ahşap
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada; öncelikle söğüt dalları kesilerek 5 litre saf suda 20 gün bekletildi. Boyar madde elde elde etmek için kuru soğanın (Allium cepa L.) dış kabukları öğütülerek sulu ortamda ekstre edildi. FeSO4.7H2O, AlK(S04)2.12H20 ve CuSO4.5H2O geçiş elementleri tuzları mordan maddesi olarak kullanılarak yün, pamuklu kumaş, tüylü deri ve ahşap numuneleri, sabit pH değerlerinde (pH=4,5-5) mordansız, ön mordanlama, birlikte mordanlama ve son mordanlama boyama yöntemlerine göre boyandı. Bu yöntemlere göre 90oC'de pH= 4,5-5'de 10 adet yün numunesi ve 10 adet pamuklu kumaş numunesi, 40oC'de pH= 4,5-5'de 10 adet tüylü deri numunesi ve 70oC'de pH= 4,5-5'de 19 adet ahşap numunesi boyandı.19 numunenin 9 adedi söğüt suyu ekstraktında bekletilmeden boyandı. Renk kodları ve haslık analizleri yapılarak en uygun boyama şartları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this work , the naked of willow was catted and allowed for 20 days in 5 liter of distilled water for natural mordantig agent. For obtain of dyestuff, dried shell of onion ( Allium cepa L.) was blendered and extracted by distilled water on soxhlet apparatus. Cotton, wool, fur and wood samples were dyed using th unmordanting, pre-mordanting, together mordanting and last mordanting methods at fix pH value (pH= 4.5-5) using transition element?s salts such as FeSO4.7H2O, AlK(S04)2.12H20 and CuSO4.5H2O . According to the these methods; 10 wool samles at 90oC ( pH=4.5-5), 10 cotton samples at 90oC ( pH=4.5-5), 10 fur samles at 45oC ( pH= 4.5-5), 19 wood samples at 70oC ( pH=4.5-5) were dyed. 9 number of wood samples were dyed using unmordanting media. Colour codes and fastness tests were carried out and the best dyeing conditions were determined.