Application of supply chain principles in optical industry
Tedarik zinciri prensiplerinin optik sektöründe uygulanması
- Tez No: 244925
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FAHRETTİN DEMİREL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, parekende sektörü, optik sektörü, Luxottica, yaşam eğrisi, Supply chain management, retail industry, optical industry, Luxottica, the life cycle
 - Yıl: 2008
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Fatih Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
 - Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada parekende optik sektörü tedarik zinciri prensipleri ve yaşam eğrisi ile incelendi. Ayrıca yaşam eğrisi parametreleri ile Türkiye parekende optik sektörünün bugünkü ve yarinki sektörel durum gösterildi ve etkili tedarik zincirinin bir firmayı markette ne kadar ilerlettiği örnek verilerek gösterildi. Bu amaç doğrultusunda Luxottica optik firması incelendi. Bu firma başlangıçta ürettiği ürünlerin sonradan dağıtımını da üstlenince (tedarik zincirini kendi içerisinde etkili uygulayınca) optik sektöründe rakiplerinin çok önüne geçerek markete yön veren bir lider konumuna geldi. Sonuç olarak, bulunan sonuçlar göster ki, Türkiye'nin Amerika'ya göre büyüme aşamasında olmasının ana nedeninin optik parekendendecilerde tedarik zincirinin olmadığıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, retail optical industry was analyzed based on supply chain principles and life cycle. Today and future position of optical retail industry in Turkey has been shown with life cycle parameters. Also, in order to show effectiveness of supply chain which improved the firm in the market, an example was analyzed. For this purpose, Luxottica Company has been examined. This firm was a manufacturer at the beginning, and then it started to work as a retailer as well. It expanded its network by applying the effective supply chain in the firm and controlled the market as a leader. Finally, the results show that the main reason for ?Turkey?s position in optical retail industry is at the growing stage compared to United States? is the lack of supply chain among optical retailers.