Yüksek dereceden lineer ve lineer olmayan iki noktalı sınır değer problemlerinin çözümlerinin varyasyonel iterasyon metodu ile hesaplanması
Computation of solutions of higher order linear and nonlinear two point boundary value problems using variational iteration method
- Tez No: 245000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TARIK ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sınır Değer Problemler, Yüksek Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler, Varyasyonel İterasyon Metod, Boundary value problems, Higher Order Differantial Equations, Variaitonal İteration Metod
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Biz bu tezde Varyasyonel İterasyon Metod (VIM) olarak adlandırılan ve son dönemde önerilmiş, ayrıca pek çok lineer ve lineer olmayan adi diferansiyel denkleme başarıyla uygulanmış olan analitik bir yaklaşım tekniği, yüksek dereceden lineer ve lineer olmayan iki noktalı sınır değer problemlerinin çözümünde kullanıldı. Pek çok mühendislik problemi ve bunların gerçek uygulamaların da lineer veya lineer olmayan iki nokta sınır değer problemlerinin çok önemli bir rolü vardır. Bu tezde kullanılan dördüncü, beşinci, altıncı, sekizinci ve on ikinci dereceden lineer veya lineer olmayan iki nokta sınır değer problemleri ve literatürdeki çalışmalar VIM uygulamaları için umut verici sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a newly proposed an analytical approximation method, namely Variaitional Iteration Method, which has been applied to various linear nd nonlinear ordinary differential equations , is used to find the solutions of higher order linear and nonlinear two point boundary value problems. Boundary value problems have important role in natural and applied sciences such as in most of the enginnering problems and their applications in real world cases. Examples used in this thesis for fourth, fifith, sixth, eight and twelfth order two point linear and nonlinear boundary value problems and related literature has given promising results for he usage Variaitional Iteration Method.