Ülkemiz için yeni bazı borlu bileşiklerin ağaç malzemenin yoğunluk, mekanik özellikler, biyolojik direnç ve üst yüzey özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi
Determination of effects of some boron compounds new to turkey on density values, mechanical properties, biological resistance, and surface characteristics of wood
  1. Tez No: 245005
  2. Yazar: HAKAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Borlu bileşikler, tam kuru yoğunluk, eğilme direnci, basınç direnci, çürüklük testi, yüzey karakteristikleri, emprenye, Borates, oven-dried density, modulus of rupture, compression strength, decay test, surface characteristics, impregnation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknik Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, borlu bileşiklerle muamele edilen ağaç malzemenin bazı fiziksel, mekanik, biyolojik ve yüzey özelliklerinin belirlenmesi amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Tez çalışmasında, deney örnekleri sarıçam ve Doğu kayını odunundan hazırlanmıştır. Borlu bileşikler olarak, amonyum tetrafluoroborat, sodyum tetrafluoroborat ve amonyum pentaborat oktahidrat kullanılmıştır. Testlerden önce deney örnekleri borlu bileşiklerin % 0.25, % 0.50, % 1.50 ve % 3.00'lük sulu çözeltileriyle emprenye edilmiştir. Emprenye işleminden sonra deney örneklerinin tam kuru yoğunlukları, eğilme ve basınç dirençleri, çürüklüğe karşı performansları, ayrıca renk değişimi, parlaklık değerleri ve yüzey pürüzlülük değerleri gibi bazı yüzey karakteristikleri test edilmiştir.Çalışma sonuçlarına göre, tam kuru yoğunluk değerleri emprenyeli deney örneklerinde, işlemsiz (kontrol) örneğine kıyasla daha yüksek değerler vermiştir. Borlu bileşiklerle emprenye işlemi; deney örneklerinin eğilme direnci ve basınç direncinde azalmalara neden olurken, çürüklük direncinde artışa sebep olmuştur. Genel olarak çözelti konsantrasyonun artmasıyla, deney örneklerinin eğilme ve basınç direnci değerlerinde azalmalar gözlemlenmiştir.Borlu bileşiklerle emprenye edilen deney örneklerinin yüzey parlaklık değerleri, kontrol örneğine göre daha düşük düzeyde gerçekleşirken, borlu bileşikler belli düzeyde deney örneklerinin yüzey pürüzlülük değerlerinde artışa sebep olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine some physical, biological, mechanical, and surface properties of wood impregnated with aqueous solutions of borates. Wood specimens were prepared from Scots pine (Pinus sylvestris L.) and beech (Fagus orientalis L.). Ammonium tetrafluoroborate (AFB), sodium tetrafluoroborate (SFB), and ammonium pentaborate octahydrate (APB) were used as borates. Before tests, wood specimens were impregnated with aqueous solutions (0.25 %, 0.50 %, 1.50 %, and 3.00%) of borates according to ASTM D 1413?76. Then, oven- dried density values, modulus of rupture (MOR), compression strength (CS), decay resistance, and some surface characteristics such as color difference, glossiness, and surface roughness of wood specimens treated with borates were tested.Results showed that oven-dried density values of treated wood specimens were higher than untreated wood specimen. While borate treatment caused decrease MOR and CS of wood specimens, it increased decay resistance of wood specimens. In general, our results showed that the higher concentration levels of borates, the lower MOR and CS of wood resulted.While glossiness values of control specimen were higher compared to treated wood specimens, borate treatment increased surface roughness of wood specimens in some extent.