Gökova körfezi Cladocera populasyonunun belirlenmesi ve biyoekolojik özellikleri
A study on determination of Cladocera population and bioecological characteristics in Gökova bay
- Tez No: 245006
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NURİ TARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökova Körfezi, Cladocera, Penilia avirostris, Evadne spinifera, Evadne tergestina, Podon polyphemoides, Podon intermedius, Gökova Bay, Cladocera, Penilia avirostris, Evadne spinifera, Evadne tergestina, Podon polyphemoides, Podon intermedius.Page number:89Adviser:Prof. Dr. Ahmet Nuri TARKAN
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Mart 2007- Şubat 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Gökova Körfezi'nde yayılış gösteren zooplankton içerisinde yer alan Cladocera türlerinin dağılımı ile bolluk değerlerinin yanısıra bazı fiziksel ve kimyasal özellikler de araştırılmıştır. 15 istasyondan Nansen şişesi ile alınan su örnekleri ve WP2 standart plankton kepçesi ile vertikal ve horizontal çekimlerle elde edilen zooplankton örnekleri laboratuvarda incelenmiş ve sonuçlar istatistiki analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Gökova Körfezi yıl boyunca yüksek seyreden sıcaklık ve tuzluluk değerleri ile tipik Akdeniz özelliği göstermektedir. Zooplankton çekimlerinde 5 adet Kladoser türü ve 8 adet zooplanktonik gruba rastlanmıştır. Tür tayini yapılan Kladoser türleri Penilia avirostris, Evadne spinifera, Evadne tergestina, Podon polyphemoides ve Podon intermedius'tur. Penilia avirostris ve Evadne tergestina tüm mevsimlerde su kolonunda görülmüştür. Kladoser türleri içerisinde temiz su indikatörü olan P. avirostris'in en baskın tür olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal distribution and abundance of a group in zooplankton which is called Cladocera were determined and some physical and chemical characteristics of Gökova Bay were also investigated between March 2007 and February 2008. During this period, zooplankton and water samples were collected in vertical and horizontal water column by Nansen Bottle and WP2 standard plankton net from 15 stations in Gökova Bay. All the results were evaluated and analyzed by using statistical methods. Gökova Bay, showed high temperature and salinity during this study which is a typical properties of Mediterranean Sea. In zooplankton samples, 8 zooplanktonic groups and 5 Cladoceran species were determined. Cladoceran species are; Penilia avirostris, Evadne spinifera, Evadne tergestina, Podon polyphemoides and Podon intermedius. P.avirostris and E.tergestina were seen over all seasons. P. avirostris which is a clean water indicator was consistently most abundant species between Cladocerans.