Önder denetimli takım canlandırma sistemleri
Leader-controlled group animation systems
  1. Tez No: 245078
  2. Yazar: LEVENT CUHACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. TEVFİK AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sürü canlandırması, akıllı etmen, önderlik, takım, tıkanma, takım demetleme, Flock animation, intelligent agent, leadership, group, congestion, group clustering
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bilgisayarda canlandırma konusu üzerinde son yıllarda yapılan çalışmalar, canlandırma ortamında bulunan etmenlerin hareketlerinin canlandırıcı tarafından önceden belirlenmesi yerine, çevresini algılayan ve edindikleri bilgilere göre akılcı bir karar verip buna ilişkin hareketleri uygulayan akıllı etmenlerin gerçeklenmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Davranışsal canlandırma olarak da bilinen bu teknik sayesinde hem birey hem de sürü bazında gerçekçi canlandırmalar elde edilebilmektedir.Sürü canlandırması konusunda yapılmış olan çalışmalarda gelişmiş bir sürü bireyi ? önder ilişki modelinin bulunmaması ve bu konuda görülen boşluk, tez çalışmasının motivasyonunu oluşturmaktadır. Önerdiğimiz önderlik modeli kullanılarak sürüdeki bireylerin bir önder denetiminde hareket etmeleri sağlanmış ve böylelikle önder denetimli takım modeli geliştirilmiştir. Sürü canlandırmalarında karşılaşılabilen tıkanıklık problemlerinin çözümü için değişken önderlik kavramı önerilmiş ve devreye giren önder değişim algoritmaları sayesinde bu tıkanma problemlerinin çözülmesi sağlanmıştır. Ayrıca canlandırma süresince mevcut takımların dış etkenler ile bölünmesi ve bunların tekrar birleşmesi sonucu oluşabilecek farklı takımların etkileşimi, geliştirilmiş olan takım demetleme algoritması ile desteklenmiş ve takım etkileşimlerinin önderler tabanında da gerçeklenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recent works in computer animation field are focused on the use of intelligent agents ? which can percieve their environment, make sensible decisions and act as a result of these decisions ? rather than using of the pre-scripted animation techniques. Realistic animation sequences can be achieved with the use of intelligent agents and these techniques are also known as behavioral animation techniques.The lack of an efficient group member-leader relationship model in the recent works on flock animation subject and the potential need in this field forms the motivation for this thesis. A new leader controlled group model has been developed with introducing a new leadership model and the leader controlled movement of group members has been achieved. With the suggested flexible and changeable leadership model, it?s possible to detect and solve congestion problems of flock animations by triggering leadership change algorithms. Also disintegration of groups into smaller groups and reintegration of these groups during the animation have been supported with introducing a new grouping algorithm and interaction between these different groups has also been achieved by means of group members and group leaders.