Vakumlu pnömatik konveyör sistemleri ve bunların tasarım kriterlerinin incelenmesi
Vacuum pneumatic conveyor systems and inspection of these design criterions
- Tez No: 245083
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vacuum pneumatic conveyors, vacuum pumps, suction nozzle design, pneumaticconveyors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Pnömatik konveyör sistemleri günümüzde endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadırlar.Busistemler için de vakumlu pnömatik konveyörler ayrı bir öneme sahiptirler.Vakumlu pnömatik konveyör sistemleri daha çok tahıl,maden gibi taneli malzemelerin gemilereyüklenmesinde veyahut boşaltılması en çok görülen uygulama alanlarıdır.Fabrikalarda özelliklekahve,şeker gibi gıdaların taşınmasında basınç farkları düşük olduklarından tercih edilensistemlerdir.Bu sistemlerin tasarımında taşınmak istenen malzemelerin özelliklerine dikkat edilerek tasarımyapılmalıdır.Konstruksiyon elemanları seçiminde de vakumlu pnömatik konveyörlerin düşük basınçfarkına sahip,düşük hızda ve seyrek fazda taşıma yapmaya müsait olduğu her zaman için göz önünealınmalıdır. Tasarımların da hesaplamalara ve kullanılan elemanların kaliteli olmasına önemverilmelidir.Bu tez ile vakumlu pnömatik konveyörler genel olarak tanımlanmış, önemli tasarım elemanlarındadikkat edilecek hususlar belirtilmiştir.Anahtar Kelimeler : Vakumlu pnömatik konveyörler,vakum pompaları,emiş ağzı tasarımı,pnömatik konveyörler
Özet (Çeviri)
Nowadays pneumatic conveyors are used in many kind of industrial production.All in these systemsvacuum pneumatic conveyors have a special situation.Vacuum pneumatic conveyor systems are most used in conveying of bulk materials such grains,minerals to load and unload from ships ,carriages and trucks.They are chosen in factories for lowpressure gradient ,as materials like sugar,coffie etc.The design procedure for these systems must be done according to conveying material .When youare choosing construction elements,you must always consider that these systems are suitable fordilute phase, low velocity and low pressure gradient.You must be careful about calculations andhigh quality system element usage.In these thesis vacuum pneumatic conveyors generally defined,cautions on important constructionelements are explain clearly.