Çelik - kompozit katmanlı zırh malzemelerinin dinamik modellenmesi
Dynamic modelling of the steel-composite layered armour plate materials
  1. Tez No: 245107
  2. Yazar: HİLAL KEMAL ŞENYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Mechanical Engineering, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Mayın patlaması, çelik ? kompozit katmanlı zırh malzemeleri, dinamik analiz, Mine explosion, steel-composite layered armour plate materials, dynamic analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, 5 kilogramlık TNT patlaması karşısında çelik ? kompozit katmanlı zırh malzemelerinin davranışı incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde zırh çeliği tek başına modellenmiş, patlama karşısında meydana gelen deplasman ve deformasyon hızı bulunmuştur. Daha sonra aynı kalınlıktaki çelik üzerine rijit olarak bağlanmış kompozit malzemenin deplasmanı ve deformasyon hızı lif yönüne bağlı olarak incelenmiştir. Son bölümde çelik ve en uygun lif yapısına sahip kompozit plakalar arasına polistiren köpük yerleştirilerek testler tekrar edilmiş, polistiren köpüğün farklı kalınlıkları için kompozit katmanda oluşan deplasman ve deformasyon hızları bulunmuştur.Elde edilen veriler ışığında mayın patlamasına karşı yalnız çelik malzemeler yerine istenen değerlere bağlı olarak çelik ? kompozit veya çelik ? elastomer köpük ? kompozit katmanlı malzemelerin kullanılmasının oluşan deplasman ve deformasyon hızı bakımından daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the behaviour of the steel-composite layered armour plate materials against 5 kilogram TNT explosion is examined. In the first part of the study, armoured steel plate is modelled alone then displacement and the velocity of deformation is obtained. Afterwards displacement and deformation velocity of composite material fastened as rigid to the steel in the same thickness depending on fibrous direction is investigated. In the last part the tests are repeated by embedding the polystrene foam between steel and composite plates which have the most conformable fibrous structure and displacement and deformation velocity which come into existence in the composite layer for different polystrene thickness is obtained.According to the obtained data it has been concluded that the usage of steel-composite or steel - elastomer foam - composite layered materials against mine explosion in terms of originated displacement and deformation velocity is more suitable than usage of steel materials.