Kanatlı hayvan kesimhane atıksularının elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılabilirliği
Treatment of poultry slaughterhouse wastewater by electrocoagulation
  1. Tez No: 245188
  2. Yazar: NAZİRE PINAR TANATTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. AYHAN ŞENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, kanatlı hayvan kesimhane atıksuyu, demir elektrot, aluminyum elektrot, Electrocoagulation, poultry slaughterhouse wastewater, iron electrode, aluminium electrode
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dünya nüfusunun büyük bir kısmına temiz su temini bugün insanlığın karşılaştığı en önemli konulardan biridir. Atıksuların tekrar kullanımı mutlak gereklidir ve gelişmiş, çok etkili ve pahalı olmayan atıksu arıtma teknikleri geliştirilmesi gereklidir.Bu araştırmada; kanatlı hayvan kesimhane atıksularının özellikleri ve arıtım sistemleri incelenerek, yeni bir teknoloji olan elektrokoagülasyon metodu ile kan katılan atıksuda toplam organik karbon (TOK), toplam azot (TN), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve yağ-gres giderimi ele alınacaktır. Bu incelemede; kanatlı hayvan kesimhane prosesinin atıksuyuna kan katılarak toplam organik karbon (TOK), toplam azot (TN), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve yağ-gres giderimine etki eden faktörlerin laboratuvar deneyleri ile incelenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada kesikli sistem düzenekleri kurularak TOK, TN giderme verimleri üzerine iletkenlik, pH, akım yoğunluğu, elektroliz zamanı; KOİ giderme verimi üzerine iletkenlik, pH, akım yoğunluğu, elektroliz zamanı, elektrik enerji tüketimi ve kan oranları etkiler incelenmiştir. Ayrıca, yağ-gres giderme verimine; pH, akım yoğunluğu ve elektroliz zamanının etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The slaughterhouse industry is a very old human activity and although it is still a relatively small-scale industrial sector, its environmental impact has grown considerably due to the increase in plant production.In this study, poultry slaughterhouse wastewater features and treatment systems are reviewed with a new technology ,electrocoagulation method with bloody wastewater, will be handled total organic carbon (TOC), total nitrogen (TN), chemical oxygen demand (COD) and oil-grease removal. In this review, poultry slaughterhouse wastewater by adding blood aimed to examine the effecting factors of oil-grease and total organic carbon, total nitrogen, chemical oxygen demand removal efficiency with laboratuary experiments .In this study, discontinous system by establishing mechanisms on TOC, TN removal efficiency, conductivity, pH, current density, electrolysis time; on COD removal efficienciy, conductivity, pH, current density, electrolysis time, electrical energy consumption and blood rate effects were examined. Moreover, oil-grease removal efficiency, pH, current density and electrolysis time effects were examined.