Üç fazlı sistemlerde paralel aktif güç filtre tasarımı ve simülasyonu
Design and simulation of shunt active power filter on three phase systems
  1. Tez No: 245227
  2. Yazar: MEHMET BOZABALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paralel Aktif Güç Filtreleri, Harmonik Akım Kompanzasyonu, Reaktif Güç Kompanzasyonu, Anlık Reaktif Güç Teorisi, İd-İq Akım Teorisi, DA Lineer PI Kontrol, Shunt Active Power Filter, Harmonic Current Compensation, Reactive Power Compensation, Instantaneous Reactive Power Theory, İd-İq Current Theory, DA Linear PI Control
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Doğrusal olmayan yükler tarafından elektrik şebekelerinde harmonikler meydana getirirler. Bu yüzden doğrusal olmayan yükler elektrik şebekelerinde harmonik akım oluşmasına sebep olurlar. Harmonik akımlar elektrik şebekelerinden reaktif güç çekilmesine, ısınmaya, gerilim kaybına, rezonans olaylarına, güç faktörünün azalmasına, nötr akımlarının artmasına sebep olur.Elektrik enerji sistemlerinde oluşan harmonikleri yok etmek için genellikle LC pasif filtreler kullanılır. Pasif filtreler bazı dezavantajlara sahiptirler, örnek olarak pasif filtrelerin fiziksel boyutlarının büyük olması, belli freakans değerlerine ayarlı olması, rezons gibi dezavantajlara sahiptir. Aktif güç filtreleri, harmonik akım kompanzasyonu ve reaktif güç kompanzasyonu bakımından pasif filtrelerden daha kullanışlıdır.Bu çalışmada 3-fazlı 3-telli ve 4 telli sistemlerde anlık reaktif güç teorisi, akım teorisi , DA lineer PI kontrol yöntemleri ile paralel aktif güç filtresi tasarımı ve kontrolü yapılmıştır. MATLAB2007b programında simülasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the electrical networks harmonics are occured by nonlinear loads. Therefore nonlinear loads cause harmonic current in electrical networks. Also harmonic current causes some problems in the electrical networks, such as, heating,voltage loss, resonance situations, reducing of power factor, increasing of neutral current, pulling reactive power from electrical networks.LC passive filters are used generally to fitler the existing harmonics in the electrical energy systems. Passive fitler have some disadvantages, such as; huge physical bodies, can not be adjusted except the specific frequency and has resonance.Active power filters are more useful on the look of reactive power compensation and harmonic current compensation than passive filters.In this study, shunt active power fitler is designed and controlled by instantaneous reactive power theory, current theory, DA linear PI control systems. In addition shunt power fitler is modelled by using MATLAB2007b software.