Yeni bir elektroliz yöntemiyle sodyum borhidrür eldesi
The production of sodium borohydride by a novel electrolysis method
- Tez No: 245262
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sodyum borhidrür, elektrokimyasal metot, hidrojen enerjisi, Sodium borohydride, electrochemical method, hydrogen energy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünyada kullanılan enerjinin çoğu fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Bu yakıtların giderek azalması, enerji maliyetlerinin yüksek olması, hava ve çevre kirliliğine neden olmaları gibi sebepler dünyada ve ülkemizde yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmaların önemini arttırmıştır.Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde hidrojen büyük öneme sahiptir. Dünyada çok bulunan bir element olan hidrojen birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir.Hidrojenin enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için uygun bir ortamda güvenli ve ucuz bir şekilde depolanabilmesi gerekmektedir. Fiziksel ve kimyasal olarak çok çeşitli hidrojen depolama yöntemleri mevcuttur. Çok yüksek oranda ve verimde, güvenli bir şekilde hidrojen depolama kabiliyetine sahip olan sodyum borhidrür hidrojenin depolanmasında oldukça önem kazanmıştır. Sodyum borhidrür hidrojen depolamadan farklı olarak yakıt pillerinde doğrudan yakıt olarak ve yakıt pilleri dışında istendiğinde hidrojen üretiminde de kullanılmaktadır.Bu çalışmada hammadde olarak çeşitli konsantrasyonlarda sodyum klorür ve sodyum metaborat kullanılarak, farklı elektrot potansiyelleri uygulanarak elektroliz yöntemiyle sodyum borhidrür elde edilmiştir. Ayrıca elektroliz sonucunda elde edilen ürünlerin saflaştırılması için de çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the energy used in the world is obtained from fossil fuels. Some reasons like air and enviromental polution, high energy costs and depletion of fossil fuels, increased the importance of studies about new and renewable energy sources in the world and our country.Among the new and renewable energy sources hydrogen has great importance. Hydrogen which exists in great amounts in the world has the highest energy content per unit mass.To use hydrogen as an energy source it is necessary to store it safely and at low costs in a suitable medium. There are many kinds of physical and chemical hydrogen storage methods. Sodium borohydride which has high hydrogen storage capability yield and safety has gained great importance in storage of hydrogen. Except hydrogen storage, sodium borohydride is used as a fuel in fuel cells and also it can be used to produce hydrogen directly if necessary.In this study, sodium borohydride is produced by electrolysis using sodium chloride and sodium metaborate as raw materials in different concentrations and applying different electrode potential differences. Also same experimental studies were done to purify the pruducts which were obtained from electrolysis.