Yeni bir yöntemle bazik di cıva (I) nitrat üretimi
Basic dimercury (I) nitrate production with a new production method
  1. Tez No: 213545
  2. Yazar: BEYHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMA Z. BAYKARA, PROF.DR. SEYFETTİN ERTURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bazik di cıva (I) nitrat, cıva nitrat, sodyum bor hidrür, elektroliz, Basic dimercury (I) nitrate, mercury nitrate, sodium borohydride, electrolysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bazik bir tuz olan bazik di cıva (I) nitrat [Hg10(OH)4(NO3)6] yeni bir yöntemle elde edildi. Bu yöntemde, cıva katodlu elektroliz ile sodyum bor hidrürü (NaBH4) elde ederken yan ürün olarak bazik di cıva (I) nitrat tuzu daha önce elde edilme yöntemine göre çok basit ve hızlı bir yöntemle elde edildi. Sulu ve susuz ortamda dönüsümlü voltametri (siklovoltametri) yöntemi ile elektrokimyasal davranısları incelendi. Sulu ortamda bir oksidasyon, iki redüksiyon piki vermektedir. pH'a baglı olarak pik yükseklikleri ve redüksiyon potansiyelleri degismektedir. Susuz ortamda (asetonitril) tek bir redüksiyon ve oksidasyon piki vermektedir. Reaksiyon ürünleri, kütle spektroskopisi, XRD ve FTIR ile açıklanmıstır. Elde edilen verilere göre reaksiyon mekanizmaları yazılmıstır.
Özet (Çeviri)
Basic dimercury (I) nitrate [Hg10(OH)4(NO3)6] which is a basic salt was produced with a new production method. In this method, using the electrolysis with mercury catode not only sodium borohydride can be produced but also the basic dimercury (I) nitrate synthesis is available with that simple and fast way. Its electrochemical behaviour was researched with cyclic voltammetry in aqueous and anhydrous media. One oxidation and two reduction peaks were obtained in aqueous media. In anhydrous media there was one oxidation and reduction peak. Acording to the pH, height of the peaks and reduction potentials change. Productions of the reaction was explained with mass spectrometry, X-Ray diffraction (XRD) and FTIR (Fourier transform infrared) analyses. Reaction mechanisms were written acording to the data was obtained.