İçme suyu ana isale hatlarında dezenfeksiyon işlemlerinin matematiksel modellemesi
Mathematical modelling of drinking water disinfection process in main transmission lines
- Tez No: 245358
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KARADAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İsale hattı, dezenfeksiyon, matematiksel modelleme, Water distribution system, disinfection, mathematical modeling
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İçmesuyu dezenfeksiyonunda klor ilk defa 1896 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Klorun içmesuyunda kullanılmasının nedeni kolay uygulanabilmesi, maliyetinin düşük olması ve etkisini uzun süre sürdürebilmesidir.Dezenfeksiyonun güvenliğinden emin olabilmek için tüketiciye ulaşıncaya kadar bir miktar bakiye klorun suda bulunması gerekmektedir.Adapazarı'na su sağlayan ??.isale hattında arıtmadan önce ön klorlama yapılmaktadır. Bu sistemdeki klorlamanın optimum değerde yapılabilmesi ve klor yan ürünlerinin oluşum riskinin azaltılabilmesi için bu çalışmada bir matematiksel model geliştirilmiştir. Bu modelde mikroorganizmaların giderimi, klor miktarının tüketimi ile ilgili hesaplamalar yapılmaktadır. Modelleme çalışması ile elde edilen sonuçlar deneysel analizlerle teyit edilmiştir. Numuneler isale hattının değişik noktalarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chlorine has first been as a disinfectant in water treatent in 1896. Chlorine is used as a disinfectant because of its easy application, low cost, and long-lasting disinfection effect.Residual chlorine must remain in water in order to provide safe water to consumers.Water is pre-chlorinated before entering into the second water pipeline of Adapazarı water supply system. In order to optimize chlorine dosage and to minimize the occurence of disinfaction by-products, a mathematical model for this system is developed in this work. Removal of microorganisms via consumption of chlorine is estimated with this model. Our model predictions are verified with experimental results of residual chlorine amount and microbial counts. The samples are obtained from variuous points in the water pipeline