EDTU Herbaryumu'nda bulunan Lamiaceae (ballıbabagiller) familyası'nın revizyonu
Revision of Lamiaceae family in the EDTU Herbarium
- Tez No: 245431
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL OLGUN, PROF. DR. TUNA EKİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, EDTU, Trakya, yayılış, Lamiaceae, EDTU, Thrace, distribution
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Çalışmamızda, Lamiaceae familyasına ait, Edirne Trakya Üniversitesi Herbaryumu'nda (EDTU) bulunan ve 1984-2006 yılları arasında toplanmış 466 örnek ve 2006-2008 yıllarında araştırma alanında yapılan arazi çalışmaları ile toplanan 250 bitki örneği olmak üzere toplam 716 örnek kullanılmıştır.Çalışmamız sonunda EDTU Herbaryumu'nda, Lamiaceae familyasına ait 30 cins ve 83 türe ait (32 alttür ve 12 varyete) olmak üzere toplam 92 takson bulunduğu tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 12'si Akdeniz, 17'si Doğu Akdeniz, 28'i Avrupa-Sibirya, 2'i Öksin ve 3'ü İran-Turan elementi olduğu anlaşılmıştır. 41 takson daha once adlandırılmış, 51 takson ise bu çalışma kapsamında adlandırılarak EDTU Herbaryumu'na eklenmiştir. Bunlardan 32 takson, daha önceden herbaryumda kayıtlı örneklerin, 19 takson ise yapılan arazi çalışmalarıyla EDTU Herbaryumu'na kazandırılan bitki örneklerinin incelenmesi yoluyla saptanmıştır. Ayrıca bu çalışmada 3 takson; Teucrium divaricatum Sieber subsp. villosum (?elak.) Rech. fil., Scutellaria orientalis L. subsp. pinnatifida Edmondson ve S. argentea L. Trakya bölgesi'nden ilk defa tarafımızdan rapor edilmiştir.Yapılan bu çalışma ile EDTU Herbaryumu'nda bulunan Lamiaceae üyelerinin revizyonu sonucu tespit edilen 92 taksonun; genel özellikleri, araştırma bölgesindeki, Türkiye'deki ve Dünya'daki yayılışları verilmiştir. Ayrıca Trakya Bölgesi'ndeki yayılışları harita üzerinde gösterilmiştir. 36 taksona ait habitatlarında çekilmiş bitkinin genel görünüşleri ve çiçek durumlarını içeren renkli fotoğraflar da çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
A total of 466 plant specimens, collected between the years 1984 and 2006 and housed in Trakya University Herbarium (EDTU), and 250 specimens from Lamiaceae collected with our recent field works. Totally 716 specimens have been studied in this study.The results of this thesis showed that 92 taxa including 83 species (32 subspecies and 12 varieties) from 30 genera of Lamiaceae are presented in EDTU Herbarium. The classification of these taxa according to their floristic regions as follows: 12 Mediterranean, 17 East Mediterranean, 28 Euro-Siberian, 2 Euxin and 3 Irano-Turanien. 41 taxa have previously been identified whereas 51 taxa were included in EDTU Herbarium after this study. 32 of these 51 taxa were determined by evaluation of the formerly collected herbarium specimens and the rest 19 were determined by evaluation of specimens collected during field work of this thesis. Additionally, 3 taxa; Teucrium divaricatum Sieber subsp. villosum (?elak.) Rech. fil., Scutellaria orientalis L. subsp. pinnatifida Edmondson and S. argentea L. reported for the first time from Thrace.The general characteristics of the 92 taxa, determined with the revision of Lamiaceae specimens kept in EDTU Herbarium with this present study, were given as well as their distributions in the region, as well as in Turkey and throughout the world. Their distributions in Thrace were also shown on maps. Coloured photographs of 36 taxa showing their general appearances in the habitats and flower structures have also been included.