Lamium purpureum L. var. purpureum türünün farklı ekstrelerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi ve aktivitede rol oynayan fenoliklerin belirlenmesi
Determining antimicrobial, antioxidant activity and phenolic compounds of different solvent extracts of Lamium purpureum L. var. purpureum
- Tez No: 245508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN AŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lamium purpureum var. purpureum, antimikrobiyal aktivite, antioksidan aktivite, Lamium purpureum var. purpureum, antimicrobial activity, antioxidant activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Türkçe adı `Balıcak' olarak bilinen Lamiaceae familyasına dahil Lamium purpureum var. purpureum bitki türü, yaklaşık 20 cm uzunluğunda, karşılıklı petiolat yapraklara sahip, çiçek durumu: sık vertisillat ve pembemsi, brakte tipik olarak koyu mor çizgi içeren otsu bir bitkidir. Halk arasında bağırsak hareketlendirici ve kuvvetlendirici ilaç olarak kullanılmaktadır.Çalışmamızda L. purpueum var. purpureum bitkisine ait metanol, etanol ve petrol eter ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemi ile incelendi ve minimum bakterisit/fungisit konsantrasyonu belirlendi. Antimikrobiyal aktivite sonucunda, bitki metanol ekstresinin en iyi inhibisyonu B. cereus (1,56 mg/mL) üzerine ve en iyi fungisit etkiyi F. proliferatum üzerine (12,5 mg/mL) gösterdiği, bitki etanol ekstresinin B. cereus üzerine düşük konsantrasyonda etkili (1,56 mg/mL) ve 12,5mg/mL konsantrasyon değerinde P. aeuroginosa üzerine bakterisit etkili olduğu, petrol eter ekstresinin ise B. cereus, S. aureus, K. pneumonia, A. niger ve F. proliferatum üzerine aynı konsantrasyon değerinde inhibisyon gösterdiği (6,25 mg/mL) ve 12,5 mg/mL konsantrasyon değeriyle E. coli üzerine bakterisit ve F. proliferatum üzerine fungisit etki gösterdiği bulundu. Üç ekstreninde 380 µg/mL konsantrasyon değerinde antitüberküloz aktivite göstermiş olduğu tespit edildi.Antibakteriyal aktivitede Staphylococcus aureus (ATCC6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeuroginosa (ATCC 27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897) ve Bacillus cereus (CCM 99), antitüberküloz aktivitede Mycobacterium tuberculosis (H37Ra) suşları ve antifungal aktivitede Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17), Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534), Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) ve bir maya Candida albicans (ATCC 10239) kullanıldı.Antioksidan aktivite DPPH metodu kullanılarak yapıldı ve IC50 değerleri metanol, etanol ve petrol eter ekstreleri için sırasıyla 111,2±0,2; 148±0,4; 346,25±0,3 µg/mL olduğu tespit edildi. Total fenol miktarı Folin-Ciocaltaeu metoduyla incelenmiş olup, metanol ekstresinin en yüksek total fenol miktarına sahip olduğu belirlendi (162,8 mgGA/gr). Alüminyum Klorür (AlCl3) Kolorimetrik Methodu kullanılarak etanol ektresinin 32,32 mgCatachol/gr total flavonoid miktarı ile en yüksek konsantrasyonda flavonoid içerdiği tespit edildi. HPLC analizi sonucunda etanol, metanol ve petrol eter ekstrelerinde bulunan fenolik bileşikler tespit edildi ve elde ettiğimiz sonuçlarla tartışıldı.
Özet (Çeviri)
L. purpureum var. purpureum L. (purple dead-nettle) is a herbaceous plant, about 20 cm long, with opposite petiolated leaves, the in ? orescence is a dense verticillaster of pinkish ? owers; the bracts typically show a dark purple stripe. In local folk medicine, it is used as tonics and for the treatment of constipation.In our study, we determined antimicrobial activity of methanol, ethanol and petrolium ether extracts of L. purpureum var. purpureum by using methods to determine MIC and MBC/MFC values against microorganisms. Results of antimicrobial activity, methanolic extract exhibited effective inhibition against B. cereus (1,56 mg/mL) and strong fungicide activity against F. proliferatum (12,5 mg/mL), ethanolic extract showed inhibition against B. cereus (1,56 mg/mL) and bactericidal effect against P. aeuroginosa significantly, in case petrolium ether extract showed moderate antibacterial activity against B. cereus, S. aureus, K. pneumonia, A. niger and F. proliferatum (6,25 mg/mL), showed bactericidal effect against E. coli and fungicide effect on F. proliferatum. All extracts showed antimycobacterial activity at 380 µg/mL concentration.Staphylococcus aureus (ATTC6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeuroginosa (ATCC 27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897) and Bacillus cereus (CCM 99) for antibacterial activity; Mycobacterium tuberculosis (H37Ra) for antimycobacterial activity and for antifungal activity Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17), Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534), Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) and a yeast Candida albicans (ATCC 10239) species were used.Free radical scavenging activity was evaluated using DPPH (2-2 diphenyl-1-picryl hydrazil) free radical. Methonolic extract of L. purpureum var. purpureum exhibited antioxidant activity significantly. The total phenolic content was determined by using the Folin-Ciocalteu assay. Also the content of total flavonoids was measured spectrophotometrically by using the AlCl3 colorimetric assay. Methanolic extract of our plant showed the highest total phenolic content (162,8 mgGA/gr). The greatest total flavonoid content was revealed in ethanolic extract (32,32 mgCAT/gr). We determined phenolic compounds of each extracts (methanolic, ethanolic and petrolium ether) with HPLC analyze and disscussed with our experimental conclusion.