Bir vinçteki yük salınımının bulanık mantık tabanlı kontrolü
Fuzzy logic based control of the load vibrations of a crane
  1. Tez No: 245765
  2. Yazar: SELÇUK UÇUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY KAVLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprülü Vinç, Denetim Sistemleri, Klasik Denetleyiciler, Fuzzy Denetleyiciler, Matlab, Simulink, Overhead Crane, Control Sytems, Conventional Controllers, Fuzzy Controllers, Matlab, Simulink
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada klasik (PD, PID) denetleyiciler ve bulanık (fuzzy) denetleyici, bir köprülü vincin minimum salınımlı konum kontrolünü sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Denetim sistemleri, klasik denetleyiciler ve bulanık denetleyiciler açıklanmıştır. Daha sonra sistemin hareket denklemleri elde edilmiştir. Vincin bulanık mantık kontrolü için sistem Matlab Simulink yazılımı yardımıyla modellenmiştir. Doğrusal olmayan hareket denklemleri, doğrusallaştırıldıktan sonra klasik kontrol ( PD ve PID ) tasarımında kullanılması için transfer fonksiyonu bulunmuştur.Bu denetleyiciler sisteme uygulanarak konum-zaman ve salınım-zaman grafikleri elde edilmiş ve denetleyiciler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the conventional controllers (PD, PID) and fuzzy controller are designed with the aim to obtain position control by minimum oscillation of an overhead crane. The control systems, conventional controllers and fuzzy controllers are explained. Then equations of motion of the system are obtained. The system is modelled for fuzzy logic based control of crane by means of Matlab Simulink software. After nonlinear equations of motion are linearized the transfer function is found to be use in conventional control design.The conventional (PD, PID) and fuzzy controllers are applied to system and position-time, oscillation-time graphs are obtained and finally controllers are compared