Binalarda ısı yalıtımı uygulamaları ve sorunlarının araştırılması
Applications of thermal insulations in buildings and investigations and of their problems
  1. Tez No: 245778
  2. Yazar: DERYA İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM KOÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, ısı yalıtım uygulamaları, enerji tasarrufu, Thermal insulation, thermal insulation applications, and energy savings
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada; 1. İklim bölgesi olan İzmir'deki bazı özel sektör ve kamu kurum yapılarına ait örnek binalardaki ısı yalıtım malzemeleri, özellikleri, uygulandığı yerler ve karşılaşılan sorunların araştırılması amaçlanmıştır. Binaların ısıtılmasında kullanılan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının sınırlanmasına, bu yolla enerji tasarrufu ve enerji ihtiyacının hesaplanması sırasında kullanılacak mimari detayların belirlenmesi hedeflenmiştir. Örnek olarak alınan binalarda; TS.825'den, faydalanılarak yıllık ısıtma enerjisi ihtiyaçları hesaplanmıştır. Bu doğrultuda yalıtım malzemesinin özelliği, kalınlığı ve doğru malzeme seçimi gibi mimariyi ilgilendiren detaylar gözleme dayalı olarak yerinde incelenmiş, resimleri çekilmiştir. İzmir yöresindeki XPS ve EPS'nin kullanıldığı yalıtımlı binalar ile yalıtımsız binaların yıllık ısıtma enerjisinin ihtiyaçları karşılaştırılmıştır. Araştırmada bulunulan konut ve işyeri binalarının ısı yalıtımlı ve yalıtımsız olarak yapılan hesaplamalarında yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının 2.5 kata kadar tasarruf edildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Standartlara uygun ısı yalıtımlı binalarda yoğuşma sorunlarının önlendiği, konforlu ortamların oluştuğu tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının standartlara uygun yapılması konusunda dikkat edilmesi gereken önlemler sıralanmış ve sorunlarla karşılaşılmaması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim of the author is to research the insulation materials in sample public and private buildings, the properties of these materials, the parts of the building where these materials are applied and the problems faced. Saving energy through decreasing the annual energy used for the heating of buildings and identifying the architectural details that used to calculate the amount of energy that is necessary. By taking TS.825 as the departure point, the annual amount of energy that is necessary in the heating of the sample buildings is calculated. With this aim in mind, such deatails that are related to architecture as the characteristics and thickness of the insulation materials and choosing the right material are observed in the buildings and their photos are taken. The annual amount of energy used to heat the buildings having insulation XPS and EPS and those without insulation in Izmir are compared. It is discoverd that annually up to 2,5 folds of energy is saved after the calculations of the annual energy need for the residences and workplaces with and without insulation. It is found out that the problems of condensation in the buildings with insulation were eliminated and comfortable atmospheres are formed. In the conclusion section, the precautions to be taken about making thermal insulations according to standards are listed and some suggestions are made in order not to face some problems.