Türkiye'nin Doğu Karadeniz sahillerinin üst-infralittoral zonundaki Cystoseira barbata fasiesinin omurgasız faunasının dağılımı
Distribution of invertebrate fauna of Cystoseira barbata facies along the Turkish Eastern Black Sea coast on upper infralittoral zone
- Tez No: 245843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MUTLU GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cystoseira, Doğu Karadeniz, Çeşitlilik İndeksi, Cystoseira, the Eastern Black Sea, Invertebrate fauna
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Rize Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarının üst-infralittoral zonunda yer alan Cystoseira fasiesinin omurgasız faunasının dağılımını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmalar Temmuz 2005?Nisan 2006 tarihleri arasında 5 istasyonda 0-3 m derinliklerde yürütülmüştür.Doğuda Artvin, Batıda Trabzon arasında kalan bölgeden 5 istasyondan 60 bentik örnek alınmıştır. Belirtilen bölgelerde örnekleme serbest dalış yöntemiyle kuadrat kullanarak yapılmıştır. Bu çalışma sonunda 4 phyluma ait 35 tür ve bunlara ait ortalama 6028 birey tespit edilmiştir. Bunlardan 18 tür Arthropoda'ya, 9 tür Annelida'ya,7 tür Mollusca'ya ve 1 tür Platyhelminthes'e aittir.Örneklerin kalitatif ve kantitatif analizleri sonucunda Arthropoda phylumu en fazla tür sayısına ve çeşitlilik indeks değerine, Platyhelminthes phylumu ise en az tür sayısına ve çeşitlilik indeks değerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Distribution of İnvertebrate Fauna of Cystoseira barbata Facies along the Turkish Eastern Black Sea Coast on Upper Infralittoral ZoneThis study was conducted in order to determine fauna of invertebrate associated with Cystoseira facies which distributed along the Turkish Eastern Black Sea coast on upper Infralittoral zone. The study was carried out between July 2005 and April 2006 on five stations. Sampling was performed in 0-3 m depths.A total of 60 benthic samples from the 5 station between Artvin and Trabzon were collected by free diving. As a result, 4 phylum, 35 species and 6028 mean of individual were determined. In the investigated area, Arthropoda with 18 species ranked first order, Annelida with 9 species, Mollusca with 7 species and Platyhelmintes with one species consecutively.When evaluated in terms of qualitative and quantitative aspects, the examined samples revealed that Arthropoda had the most species and diversity index in the study area but Platyhelmintes had the lowest ones.