Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax pallas, 1811)'nda ebeveynlerin döllenme oranı, kuluçka randımanı, larva ve yavru gelişimi üzerine etkileri
Parental effects on fertilization rate, incubation efficiency, larvae and fry development in Black Sea trout (Salmo trutta labrax)
  1. Tez No: 245844
  2. Yazar: FATMA DELİHASAN SONAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Salmo trutta labrax, Karadeniz alabalığı, ebeveynin etkisi, döllenme oranı, çıkış randımanı, larva - yavru gelişimi, Salmo trutta labrax, Black Sea Trout, parental effect, fertilization rate, incubation efficiency, larvae and fry development
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Rize Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Araştırmada, Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax) ebeveynlerinin döllenme, kuluçka randımanı, larva ve yavru gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın amacı Karadeniz alabalığında yukarıda söz edilen özelliklere erkek ve dişi damızlıkların etkilerinin irdelenmesidir.Gametler 16 dişi ve 18 erkek Karadeniz alabalığından toplanmıştır. 10 dişi ayrı kaplara sağılmış, diğer 6 dişinin yumurtalarından bir karışım oluşturulmuştur. Bu yumurtalar 10 eşit parçaya bölünmüştür. 10 erkek ayrı cam tüplere sağılmış, diğer sekiz erkeğin sütünden ise yine bir karışım oluşturulmuş ve 10 eşit hacme bölünmüştür. 10 farklı dişinin yumurtası 10 eşit süt karışımı ile 10 farklı erkeğin sütü ise 10 eşit yumurta karışımı ile döllenmiştir.Çıkış oranı (erkek %74.41±2.26, dişi %83.42±3.75) ve kuluçka randımanı (erkek %73.15±1.79, dişi %80.59±3.06) önemli bulunmuştur.Dişinin etkisi larva boyunda 0. günde önemlidir. 25, 50, 80, 95, 110, 125, 140, 155 ve 170. günlerde ağırlık, 25, 50, 95, 110, 125, 140, 155 ve 170. günlerde boy ve 95, 110, 125, 140 ve 170. günlerde kondisyon faktörü üzerinde erkeğin etkisi önemli bulunmuştur. 0 ve 200. günlerde ağırlıkta, 80 ve 200. günlerde boyda, 0, 25, 50, 80, 155 ve 200. günlerde kondisyon faktöründe hem dişinin hem de erkeğin etkisi önemlidir.Çalışmada genel olarak erkeğin etkisinin dişinin etkisinden daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parental Effects on Fertilization Rate, Incubation Efficiency, Larvae and Fry Development in Black Sea Trout (Salmo trutta labrax)In this study, parental effects on fertilization, incubation efficiency, larvae and fry development in Black Sea Trout (Salmo trutta labrax) were investigated. Main aim of the study was to examine the effects of paternal and maternal effects on before mentioned in Black Sea Trout.Gametes were obtained from 16 females and 18 males. Ten females were stripped in ten different plastic boxes, the other six females eggs were taken as mix eggs. This eggs were seperated ten equal parts. Ten males were stripped in 10 different glass beakers, semen from other eight males were taken as mix semen and seperated ten equal volumes. Eggs from 10 different females were fertilizied with equal ten semen and similarly semen from ten males were used to fertilize ten equal eggs.Differences in hatching rate (paternal 74.41±2.26%, maternal 83.42±3.75%) and incubation efficiency (paternal 73.15±1.79%, maternal 80.59±3.06%) were significant.Maternal influences on larval length were significant at 0 day. Paternal influences on growth rate were significant at 25, 50, 80, 95, 110, 125, 140, 155 and 170 days, length were significant at 25, 50, 95, 110, 125, 140, 155 and 170 days, condition factors were significant at95, 110, 125, 140 and 170 days. Growth rate at 0 and 200 days, length at 80 and 200 days and condition factor at 0, 25, 50, 80, 155 and 200 days were sigificant by both maternity and paternity affect.Result of this study indicated that paternity was more effective than maternity.