Altının karbon nanotüp üzerinde zenginleştirlmesi
Preconcentration of gold on carbon nanotube
- Tez No: 246073
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katı faz ekstraksiyonu, atomik absorpsiyon spektroskopisi, çift duvarlı karbon nanotüp, altın, Solid phase extraction, atomic absorption spectrometry, double walled carbon nanotubes, gold
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, anot çamuru ve maden örneklerinde eser düzeydeki altının tayini için katı faz ekstraksiyonuna dayanan bir zenginleştirme yöntemi geliştirilmiş ve atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Altın(III) iyonları çift duvarlı karbon nanotüp dolgulu kolon kullanılarak bazı anot çamuru ve maden örneklerinden ayrılmış ve zenginleştirilmiştir. Metal iyonları 0.1 M HCl ortamında kolonda çift duvarlı karbon nanotüp üzerinde tutunduktan sonra asetonda 1.0 M HNO3 ile elüe edildi ve kantitatif geri kazanım sağlandı. Tayinler alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile gerçekleştirildi. Yöntemin optimizasyonu için, ortamın HCl derişimi, elüent tipi ve derişimi, örnek hacmi, elüent ve çözelti akış hızları ve matriks iyonları gibi analitik parametrelerin yönteme etkisi araştırılmıştır. Alevli AAS ile tayinlerde altın(III) için gözlenebilme sınırı 1.5 µ/L olarak bulunmuştur. Metod anot çamuru ve maden örneklerindeki altının tayinine uygulandı ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, a solid phase extraction method for preconcentration of gold(III) ions prior to their flame atomic absorption spectrometric determinations has been investigated. A procedure for the preconcentration and separation of gold(III) ions from anode sludge and mine samples using a column filled with double walled carbon nanotubes (DWNTs) has been presented in this work. Quantitative recoveries were obtained for gold (III) ions on DWCNTs at 0.1 M HCl. Adsorbed gold on the column was eluted by 1 M HNO3 in acetone. Flame Atomic Absorption Spectrometry is used for the determinations. For optimization of the method, the effects of some analytical parameters including concentration of HCl, eluent type, sample volume, flow rates of solution and eluent, matrix ions etc. were investigated. The detection limit for gold(III) was found as 1.5µg/L. The method was applied to the determination of gold in anode sludge and mine samples and reproducible results were obtained.