Tarihi kentsel alanda yeniden yapım (rekonstrüksiyon) ve işlevlendirme ile kullanışsızlığın önlenmesi: Kayseri Tavukçu Mahallesi örneği
Kayseri Tavukçu district sample for the prevention of the impractibleness in the reconstruction and the function of the historic rural area
- Tez No: 246081
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. Y. BAHRİ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, kentsel sit, işlevlendirme, yeniden yapım, kentsel dönüşüm, Urban conservation, areas, refanctioning, reconstruction, urban transformation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kentsel koruma, tarihi kentsel alanlar da sosyal yapının da geleneksel düzenini bozmadan koruma çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Kent yaşamının uygulamaları incelendiğinde ise yapılan çalışmaların uygulamaya yansıması genelde yetersiz olduğu görülmektedir. Kentsel anlamda koruma kavramı, kentlerin belli kesimlerinde yer alan tarihsel ve mimari değerleri yüksek mekânların, anıtların ve doğal güzelliklerin, kentte bugün yaşayanlar gibi, gelecek kuşaklarında yararlanması için her türlü yıkıcı, saldırgan ve zararlı eylemler karşısında güvence altına alınması olarak tanımlanmaktadır.Tüm planlama çalışmalarında olduğu gibi korumada da tarihsel çevrenin genel karakterinin yaşatılması ile birlikte yapıların kullanımının sağlanması ve onarımının çözülmesi amaçlanır. Bu sorunlar, korunacak değerin fiziksel ve işlevsel koşullarına kültürel değerine göre değişiklik gösterir. Bu sorunların çözümü için uygulanan farklı yöntemler vardır. Bu uygulama, yapılara müdahale bağlamında kentsel sit alanlarında ki koruma yöntemine zıt bir yaklaşımdır. Sürdürülebilirlik kavramının kent ölçeğine uyarlanması, kentsel yaşam kalitesini iyileştirmek, kent ekonomilerine katkı sağlamak için işlevini yitirmiş ama kimliklerini koruyan tarihi yapı veya çevrenin yapısına uygun farklı bir işlevle yeni sürdürülebilir ekonomik dinamiklerin yaratılması, bölgenin kentsel dokuya geri kazandırılması ve kentsel ekolojik sistemlerin oluşumuna katkı sağlayan bir koruma yöntemidir. Bu çalışmada, yeniden işlevlendirme yöntemleri izlenerek, Tavukçu mahallesi ile ilgili yeniden işlevlendirme önerileri ortaya konulmuş ve bu uygulama sonucunda yeniden işlevlendirmenin bir kentsel tarihi mekan koruma yöntemi olarak ortaya çıkardığı sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The urban conservation has come into existence with the aim of actualizing the conservation efforts without damaging the social structure of the traditional formation. When the urban applications are examined, the reflection of the performance is generally insufficient.The concept of conservation in the mean of urbanisation has been defined as keeping it under assurance by preserving the historic and high architectural valuable locations of the urban,the monumental and naturel beauties from any kind of grafitty and damaging actions in order that future generations can use them.In conservation, as in all the planning works, with the continuation of the historic framework and provision of use and the repairment are aimed . These problems vary according to the physical , functional and cultural values of the structure. . There are different application methods to solve this problem . This application is a contrary approach in the mean of intervention to the conservation in the site locations. The adaptation of the concept of sustainability to the urban scale is a conservation method in order to improve the urban life standart, support the urban economy, the non-functional but the identified historic structure and suit the environment and the creation of the new dynamics and supporting the ecological environment. In this study, refonctioning methods are applied and recommendations on refanctioning Tavukçu District is consideret and results of refanctioning as a method for conservation of urban historical sites are examined.