İkinci basamaktan lineer olmayan diferensiyel denklemlerin salınımı
Oscillation of second order nonlinear differential equations
  1. Tez No: 246082
  2. Yazar: SERHAT ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİZE TEMTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Salınım, İkinci Mertebe, Lineer Olmayan Diferensiyel
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada ikinci basamaktan lineer olmayan diferensiyel denklemlerin salınımı incelenmektedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde ön bilgilere ve amaca yönelik temel kavramlara yer verilmektedir.İkinci bölümdeşeklinde ikinci basamaktan homogen olmayan yarı-lineer diferensiyel denklemler için salınım kriterleri irdelenmektedir. Burada sabittir.Üçüncü bölümdeşeklinde ikinci basamaktan damped terimli lineer olmayan diferensiyel denklemler için birkaç salınım kriteri verilmektedir. Burada ?>0 pozitif tek tam sayıların bir oranı, ve q(t); aralığında işaret değiştirebilir ve için >0 olacak şekilde dır.Ayrıca üçüncü bölümde, bilinen bazı salınım kriterleri, sonuçlar tarafından iyileştirilmiş ve genelleştirilmiştir, örnekler açıklanarak sonuçlara eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work,it is studied the oscillation of the nonlinear differential equations of the second order.This work consists of three chapters.The first chapter is devoted to the preliminaries and it is given the basic consept.In the second chapter, oscillation criterias are examined for the nonhomogenous second order half-linear equations of the formwhere is consant.In the third chapter, several oscillation criteria are given for the second order damped nonlinear differential equations of the formwhere ?>0 is any quotient of odd integers, and q(t) are allowed to change sign on and such that >0 for .Further, in the third chapter, some known oscillation criteria are improved and extended by our results, examples are inserted to illustrate our results.Keywords : Oscillation, Second Order, Nonlinear Differential Equation, Half-Linear Differential Equation, Damping.