Arazi toplulaştırma projelerinde uydu görüntü verilerinin kullanımı
Using possibilities of information systems and remote sensing data in land consolidation projects
  1. Tez No: 246080
  2. Yazar: NURULLAH KIZILOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırma, Görüntü İşleme, Uzaktan Algılama, Land Consolidation, Image Analysis, Remote Sensing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkelerin ekonomik gelişmesi temeli tarım arazilerinin ve doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasına bağlıdır. Ülkemizin hızlı gelişmesini sağlamak için ?Arazi Toplulaştırma? çalışmalarının en kısa zamanda istenilen düzeye çıkarılması gerekmektedir. Ülkemizde, özellikle sulamaya açılan alanlar ile bu alanlarda gerçekleştirilen ?Arazi Toplulaştırma? çalışmaları ihtiyacın çok azını karşılayabilmektedir. Bu ihtiyacın giderilebilmesi için ?Arazi Toplulaştırma? çalışmalarının hızlandırılması, bölge ve ülke boyutunda ele alınarak geniş alanlarda yapılması zorunluluğu vardır. Bunun için günümüzün gelişmiş teknolojilerden olan uzaktan algılama teknikleri, geniş alanlarda yapılacak ?Arazi Toplulaştırma? çalışmaların hızlı, doğru ve güvenilir bir biçimde yürütülmesinde çeşitli olanaklar sunmaktadır. Bu olanakların değerlendirilerek toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması ve yaygınlaştırılması ülke ekonomisi için oldukça büyük katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmada Ikonos uydu görüntüleri yardımıyla ?Arazi Toplulaştırma? planlama verilerinin Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak elde edilebileceği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic developments of countries mostly depend on efficient usage of agricultural land and natural sources. Unfortunately, agricultural land and natural sources are not used in a desired level in our country. Irrigated lands and Land Consolidation Projects can only compensate a small part in Turkey. Implementing ?Land Consolidation Projects? is essential to achieve the preferred level in a short period. In order to accomplish this condition, it is vital both to accelerate Land Consolidation Projects and these projects have to be proceeded in larger contexts of the country. Remote sensing techniques, one of the developing technologies in this area, offer various possibilities to implement large area Land Consolidation, quickly, accurately, and reliably. Accelerating and spreading out Land Consolidation Works throughout the country will certainly bring enormous benefits for the economy of country. In this study, the possibilities of Land Consolidation planning data can be received by using remote sensing techniques by the help of Ikonos Satellite Images is discussed.