Kan dolaşım sisteminin benzetimi için ultrasonik doppler ölçümlerine dayalı bir fantomun gerçeklenmesi
Implementation of a phantom based on ultrasonic doppler measurement for simulation of blood circulation system
  1. Tez No: 246142
  2. Yazar: UMUT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT TOKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp ve Dolaşım Sistemi, Damar Fizyolojisi, Doppler işaretleri, Kan akış ölçüm düzenekleri, Biyomedikal işaret işleme, Heart and cardiovascular system, vascular physiology, Doppler signals, blood flow phantoms, biomedical signal processing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son yıllarda kalıtımsal yatkınlıklara ilaveten stres, yüksek kalorili ve düşük besin değerlikli gıdalar, fiziksel aktivite eksikliği, içki ve sigara alışkanlığı gibi bazı faktörler nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar hızla artmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte kardiyovasküler hastalıkların tanı yöntemlerinin sayıları ve türleri de günden güne artış göstermektedir.Bu tezde damar hastalıklarının erken ve doğru tanısına yardımcı olmak için genel amaçlı bir kan dolaşım sistemi benzetim düzeneği tasarlanmış ve gerçeklenmiştir. Gerçeklenen sistemde ölçüm tekniği olarak Ultrasonik Doppler Yöntemi kullanılmıştır. Ultrasonik doppler metodu diğer tekniklerle karşılaştırıldığında en çok kullanılanıdır. Bu yöntemde insan vücuduna hiçbir şey enjekte edilmemektedir, dolayısıyla hasta rahatsız ve tedirgin edilmeden kan akış hızı ve damar çapları hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve önemi vurgulanmış ve Ultrasonik Doppler metodunu kullanan literatürdeki diğer çalışmalardan bahsedilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde kalp ve damar sistemleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, literatürde bulunan kan dolaşım sistemi benzetim düzenekleri hakkında bilgi verilmiş, daha sonra gerçeklenen kan akış ölçüm düzeneği tanıtılmıştır. Beşinci bölümde, gerçeklenen kan dolaşım sistemi benzetim düzeneğinden elde edilen Doppler işaretleri analiz edilmiş, kan akışının nasıl değiştiği yorumlanmıştır. Son bölümde sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, cardiovascular diseases are increasing rapidly due to some factors like stres, high-calorie and low nutritional value foods, lack of physical activity, smoking and drinking habits in addition to hereditary predispositions. With developing technology, numbers and types of diagnostic methods on cardio-vascular diseases are increasing day to day as well.In this thesis, a general purpose blood flow phantom is designed and implemented to early and accurate diagnosis of vascular diseases. Ultrasonic Doppler Method is used as measurement technique in the system. Ultrasonic Doppler method is most widely used one compared with other techniques. In this technique nothing?s injected to the human body, so knowledge about the diameter of the arteries can easily obtained without disturbing or perturbing patients.In the first section of this thesis, the purpose and importance of this working is explained and other studies in literature which uses Ultrasonic Doppler Method are mentioned. Section II and Section III provides general information about heart and vascular systems. In the Section IV, blood flow phantoms existing in literature are investigated, then implemented blood flow phantom is described. Doppler signals obtained from our phantom is analyzed and blood flow changes are interpreted in Section V. Last section offers results and suggestions.