Su yüzü profillerinin HEC-RAs paket programıyla incelenmesi
Examination of water surface profiles using HEC-RAS packet software
- Tez No: 246143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARDIÇLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akarsular, Köprü, Kararlı akım, Su yüzü profili, HEC-RAS
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Akarsular üzerinde yer alan köprü, regülatör gibi su yapılarından dolayı veya enkesitteki değişimler sonucunda oluşan su yüzü profillerindeki değişimin belirlenmesi, bu yapıların tasarım ve işletilmesi ile taşkın anında oluşabilecek hasarın tahmini ve önlenmesi bakımından önemlidir.Günümüzde su yüzü profillerinin hesaplanması için deneysel metotlar yanında bu yöntemleri içeren, hesap ve analiz kolaylığı sağlayan paket programlar geliştirilmiştir. Bu programlardan birisi de United States Army Corps of Engineers Hydrologic Engineering Center tarafından geliştirilen HEC-RAS paket programıdır.Bu çalışmada HEC-RAS paket programına veri giriş yöntemi ve köprü modeli oluşturmak için gerekli tasarım özellikleri anlatılarak, programda ele alınan kanal düzeneği ve akım şartları hakkında bilgiler verilmiştir. Bahsedilen kanal ve akım şartları programda tanımlanarak, seçilmiş olan beş farklı debi için dört farklı dikdörtgen kesitli köprü modelindeki su yüzü profilleri belirlenmiştir.Kanal sistemi üzerinde oluşturulan kararlı akım durumunda seçilen beş farklı debi ile dört farklı dikdörtgen köprü açıklığı için HEC-RAS paket programıyla elde edilen su yüzü profilleri ile deneysel çalışmalarla daha önce elde edilmiş olan profiller karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir. Program sonuçları ile ölçüm değerlerinin uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Determination of water surface profiles as a result of change on cross ? sections or due to the structures such as bridges, culverts and regulators is important regarding prediction and prevention of probable damage during flood and these structures, design and management.In order to calculate water surface profiles, in addition to experimental methods today?s allows to be developed packet software including these methods and easiness in analyzing and calculation. HEC ?RAS is one of these programs developed by United States Army Corps of Engineers Hydrologic Engineering Center.In this study, by explaining data entry method into HEC-RAS and necessary design features required to form a bridge model, information is given about canal mechanism and flow conditions which will be used in this program. Five different flow are selected which are formed by testing mentioned canal and flow condition. Water surface profiles on a bridge model, which has four different rectangle cross- sections, is determined regarding these flow.As a result of comparison of outcome obtained from experimental studies and results obtained from HEC- RAS program for four different rectangle bridge system with five different flow on canal system formed in stable flow condition, it is observed that the program gives approximately the same values.Keywords : Rivers, Bridge, Steady Flow, Water surface profile, HEC-RAS.