Köprü ayaklarının su yüzü profiline etkisinin deneysel ve sayısal araştırılması
Experimental and numerical investigation of the effect of bridge pi̇ers on water surface profile
  1. Tez No: 633584
  2. Yazar: AHMET MESUT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPER ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Kanal Akımı, Köprü, Su Yüzü Profili, FLOW-3D, Open Channel Flows, Bridge, Water Surface Profile, FLOW-3D
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Köprüler, tarih boyunca medeniyetin en önemli mihenk taşlarından birisi olarak kabul edilir. Açık kanalların üzerine inşa edilen köprülerin tasarımında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri ise köprü ayaklarının akıma olan etkisidir. Tasarım sürecinde köprü ayaklarından geçen akımın hidrolik analizlerinin doğru yapılmaması taşkın ve sel gibi büyük felaketlere yol açabileceği gibi köprü ayaklarının dayanımlarını da büyük oranda azaltmaktadır. Bu çalışmada köprü ayaklarının su yüzü profiline etkisinin sayısal çözümü için bir Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) paket programı olan FLOW-3D kullanılmıştır. 2017 yılında A. Hadi [2] tarafından köprü ayakları etrafındaki su yüzü profillerinin ölçümü üzerine yapılmış olan deney verileri kullanılmıştır. A. Hadi [2] yapmış olduğu çalışmada deney sonuçları ile HEC-RAS paket programından elde edilen sayısal çözümlemeleri karşılaştırmıştır. Sonuç olarak FLOW-3D yazılımından elde edilen sayısal benzetim sonuçlarının deney verilerine oldukça yakın çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bridges are considered as one of the most important milestones of civilization throughout history. One of the most important points to be considered in the design of bridges built on open channels is the effect of bridge piers on the flow. Errors in the hydraulic analysis of the flow passing through the bridge piers during the design process can lead to major disasters such as floods and torrents, as well as greatly reducing the strength of the bridge legs. FLOW-3D, Which is a Computational Fluid Dynamics (CFD) package program, has been used for the numerical solution of the effect of bridge piers on the water surface profile. In this study, the experimental data on the measurement of water surface profiles around the bridge pier by A. Hadi [2] was used in 2017. A. Hadi [2] compared the experimental results with the numerical solutions taken from the HEC-RAS package program. As a result, it is determined that the numerical simulation results taken from FLOW-3D software are very close to the experimental data.