Kayseri ili depremselliği ve özel bir mikrobölgeleme çalışması
The seismic risk of the province of Kayseri and special microzonation study
  1. Tez No: 246145
  2. Yazar: BUĞRAHAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. HACI BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Depremsellik, Mikrobölgeleme, Kayseri, Seismic Risk, Microzonation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Deprem; zaman, yer ve büyüklük bakımından önceden belirlenemeyen bir doğa olayıdır. Deprem hareketi altında, yapılarda meydana gelen hasara sebep olan en önemli faktörlerden birisi yerel zemin koşullarıdır. Yerel zeminlerin dinamik özellikleri zeminlerin deprem hareketi altındaki davranışını belirleyerek hasarda önemli rol oynamakta olup, dinamik özelliklerin bölgedeki değişimi de yapılarda farklı hasar seviyelerinde kendini göstererek önem arz etmektedir. Bu yüzden özellikle sismik tehlikenin yüksek olduğu bölgelerde, deprem kuvvetlerine karşı bina tasarım parametrelerini ortaya koymanın en iyi yollarından birisi mikrobölgeleme çalışmalarıdır.Bu çalışmada, Kayseri iline ait 109 ( 1900 ? 2008 ) yıllık aletsel dönem deprem kataloglarından elde edilmiş deprem kayıtlarına göre Kayseri İlinin deprem risk analizi yapılmıştır. Buna ilave olarak Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin zemin yapısını değerlendirmek amacıyla bir şirket tarafından yapılan ve Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından kontrol edilen geoteknik değerlendirme raporlarından yararlanılarak literatürdeki bağıntılar ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin zemin büyütmesine göre mikrobölgelendirmesi yapılmıştır.Ekler bölümünde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi için yapılmış olan arazi deneylerinden çıkan S.P.T. deney sonuçları, yapılan sondajların yerlerini gösteren plan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Earthquake is an unpredictable natural event in terms of time, place and magnitude. The major factors affecting the vulnerability of engineering structures during earthquakes are structural properties, earthquake charecteristics and local site conditions. On the contrary, the dynamic properties of geotechnical site conditions that can be very different due to changes in thickness and properties of soil layers, depth of bedrock and water table, can have more dominant influence on damage distributions. So, the investigation of the variation of dynamic properties of the local site conditions within a region has an important influence in order to mitigate an earthquake hazard. The best way to evaluate the variation of local site conditions within a region is to conduct a microzonation study.In this study, the seismic-risk analysis of Kayseri province has been made according to the seismic records obtained from 109-year- old instrumental period seismic catalogs belonging to Kayseri province. In addition, by making use of geotechnical evaluation reports which have been prepared by a company and checked by Kayseri Organized Industrial Zone Directorate in order to evaluate the ground structure of the site of Kayseri O.I.Z., microzonation of Kayseri O.I.Z. has been made according to soil amplification with the correlations in literature.In the appendix part, the SPT experiment results derived from field experiments which have been made for Kayseri O.I.Z., and the plan that shows the drilling spots have been given.