İç Anadolu bölgesinin farklı habitatlarında yayılış gösteren Crocidura wagler, 1832 (Mammalia: Soricomorpha: Soricidae) populasyonları arasında morfolojik ve allozim varyasyonunun araştırılması
Morphological and allozyme variations among populations of Crocidura wagler, 1832 (Mammalia: Soricomorpha: Soricidae) distributed in the different habitats of Central Anatolia
- Tez No: 246148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN TEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Crocidura, Morfometri, Allozim, İç Anadolu Bölgesi, Türkiye, Crocidura, Morphometry, Allozyme, Central Anatolia, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İç Anadolu Bölgesi'ndeki Crocidura cinsinin morfolojik ve genetik varyasyonlarını araştırmak için morfolojik ve allozim analizler yapıldı. Morfolojik analizler, 22 lokaliteden toplanan 80 Crocidura örneği üzerine gerçekleştirildi. İncelenen örneklerin dört dış ve 20 kafatası ölçüsü alındı. Morfometrik ölçümler NTSYS bilgisayar programında standart hale getirildi ve bir uzaklık matriksi (DIST) ile UPGMA dendogramı elde edildi. DIST değerleri en küçük 0.0080 ve en yüksek 0.0208'dir. Crocidura cinsinin dişi ve erkek örnekleri, eşeysel dimorfizm bakımından da karşılaştırıldılar. Erkek ve dişiler arasında eşeysel dimorfizm bulunmadı.Allozim analizleri, selüloz asetat jel elektroforezi yardımı ile 25 lokus için 21 lokaliteden 77 örnek üzerinde yapıldı. 25 lokustan, 14 lokus (LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4, LDH-5, PGD, G6PD, HK, CK-c, CK-m, PGM, ACP, MPI, GPI)'un polimorfik olduğu bulundu. Genetik farklılaşma (FST) 0.1854 olup, populasyonlar arasında Nei'nin genetik uzaklığı çok düşük olduğu tespit edildi ve 0.000 ile 0.068 arasında değiştiği gözlendi. Ortalama beklenen heterozigotluk (He) ve gözlenen heterozigotluk (Ho) değerleri, sırasıyla 0.000 ile 0.107 ve 0.000 ile 0.140 arasında bulundu. Morfolojik ve allozim verileri, bu çalışmada incelenen Crocidura örneklerinin Crocidura suaveolens türüne ait olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Morphological and allozyme analyses were performed to investigate the morphological and genetical variations of the genus Crocidura in central Anatolia. Morphological analyses were carried out on 80 specimens of Crocidura collected from 22 localities. Four external and 20 skull characters of specimens were measured. Morphometric measurements were firstly standartized and used to obtain a distance matrix (DIST) and a UPGMA dendogram by means of NTSYS. Software, DIST values were distributed between 0.0080 and 0.2088. The female and male specimens of the genus Crocidura were also compared with regard to sexual dimorphism. There was no sexual dimorphism betwen males and females.Allozyme analyses were performed on 77 specimens for 25 loci by means of cellulose asetate gel electrophoresis from 21 localities. Of the 25 loci, 14 loci (LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4, LDH-5, PGD, G6PD, HK, CK-c, CK-m, PGM, ACP, MPI, GPI) were found to be polymorphic. Genetic differantiation (FST) was 0.1854 and Nei? genetic distances among populations were determined to be very small and ranged from 0.000 to 0.068. The mean expected heterozygosity (He) and observed heterozygosty (Ho) ranged from 0.000 to 0.107 and from 0.000 to 0.140, respectively. Morphological and allozyme data support that Crocidura specimens examined in this study belong to Crocidura suaveolens.